Sezon grzybowy w pełni. Kiedy wrócimy z lasu z koszem pełnym opieniek, możemy zrobić na obiad przepyszne pierogi z farszem z grzybów i kiszonej kapusty.
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- gorąca woda
Farsz:
- 0,5 kg ugotowanych wcześniej opieniek
- 1 kg kapusty kiszonej
- 5 ugotowanych marchewek
- 2 ugotowane selery
- 2 cebule
- przyprawy (2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, szczypta mielonego kminku, pieprz, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany, majeranek, sól)
- bułka tarta
- Ugotowane i odsączone wcześniej opieńki wrzucamy do garnka z kapustą kiszoną zalewamy wodą , dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek i gotujemy, aż kapusta będzie miękka.
- Wyjmujemy listki laurowe z kapusty. Odsączmy nadmiar płynu, studzimy kapustę i grzyby.
- W maszynce mielimy kapustę, grzyby, cebule, marchewki i selery. Farsz przyprawiamy do smaku papryką, czosnkiem, pieprzem, solą i majerankiem. Dodajemy bułki tartej do zagęszczenia farszu.
- Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek, wbijamy jajko, solimy, dodajemy wody i zagniatamy ciasto.
- Urywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na cienki placek, resztę ciasta owijamy w ściereczkę.
- Z ciasta wycinamy kubkiem kółka. Na wycięte kółka nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy, aż wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze 2 minuty.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS