Celem projektu jest promowanie staropolskiej kuchni regionalnej i połączenie tego, co tradycyjne ze zdrowym odżywianiem. Projekt realizowany będzie od sierpnia 2021 do grudnia 2023 roku. Skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich, Klubów Seniora, Uniwersytetów Trzeciego Wieku i Uniwersytetów Ludowych z 16 województw z całej Polski. Z każdego województwa może zgłosić się od 5 do 10 organizacji. W ramach projektu zaplanowane zostały: warsztaty kulinarne, wydanie publikacji książkowej z przepisami ze wszystkich regionów Polski, kulinarna gra planszowa, organizacja tzw. Rynków Smaków, na których prezentowane będą tradycyjne wyroby z danego regionu, a na zakończenie odbędzie się Festiwal Etno Fit Smaki.
Pierwszym jego działaniem będą warsztaty „Etnofit na talerzu”, które przeprowadzą profesjonalni i doświadczeni kucharze, znający lokalny rynek i tradycje danego regionu. W czasie trwania warsztatów uczestnicy będą przygotowywać staropolskie dania kuchni ludowej, które były serwowane przed kilkudziesięcioma laty w danym regionie i wykorzystywać smaki tak, aby tworzyć z nich dania fit. Po przeprowadzeniu wszystkich warsztatów, organizacje, które brały w nim udział będą zajmować się opracowaniem przepisów na temat kuchni staropolskiej w wersji fit. W publikacji znajdą się przepisy ze wszystkich regionów Polski. W ramach konsultacji w warsztatach udział weźmie także dietetyk oraz antropolog kulturowy.
Rekrutacja do udziału w warsztatach odbywać się będzie od 23 sierpnia 2021 r. do 31 października 2021 roku.
Więcej informacji na temat projektu oraz organizacji w ramach niego warsztatów można uzyskać pod nr telefonu: 41 306 11 83, lub mailowo pod adresem: [email protected]
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS