A A+ A++

Mamy 652 nowych i potwierdzonych przypadków zakażenia koronawirusem z województw: lubelskiego (86), mazowieckiego (86), podkarpackiego (60), małopolskiego (56), zachodniopomorskiego (54), dolnośląskiego (48), podlaskiego (47), łódzkiego (43), pomorskiego (37), śląskiego (34), wielopolskiego (30), kujawsko-pomorskiego (21), warmińsko-mazurskiego (20), lubuskiego (10), opolskiego (10), świętokrzyskiego (5). 5 zakażeń to dane bez wskazania adresu, które zostaną uzupełnione przez inspekcję sanitarną.

Z powodu COVID-19 zmarły 2 osoby, natomiast z powodu współistnienia COVID-19 z innymi schorzeniami zmarło 6 osób.

W ciągu doby wykonano ponad 35,9 tys. testów.

Więcej chorych pod respiratorami 

W szpitalach przebywa 911 chorych z COVID-19, w tym 101 pacjentów jest podłączonych do respiratorów – podało w piątek Ministerstwo Zdrowia. Tydzień temu, 10 września, hospitalizowanych było 623 chorych z COVID-19, a dwa tygodnie temu, 3 września – 490.

Resort poinformował w czwartek, że dla pacjentów z COVID-19 przygotowano 6 115 łóżek i 596 respiratorów. Ministerstwo przekazało ponadto, że na kwarantannie przebywa 82 237 osób. Resort podał też, że wyzdrowiało dotąd 2 658 812 zakażonych.

Pomocna witamina? 

Nowa analiza wskazuje, że odpowiedni poziom witaminy D może zmniejszać ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 i zgonu. Naukowcy sugerują dbanie o odpowiedni poziom tej witaminy i jeśli potrzeba – suplementację.

Jak tłumaczą autorzy nowej pracy opublikowanej na łamach “Scientific Reports”, dotychczasowe badania wskazywały, iż niedobór witaminy D zwiększa podatność na wirusowe i bakteryjne infekcje dróg oddechowych.

ZOBACZ: Włochy. Obowiązek przepustki COVID-19 we wszystkich miejscach pracy od 15 października

Obserwacyjne badania sugerowały już także związek między niskim poziomem tej witaminy i COVID-19, ale w tym wypadku mogły działać także inne, związane ze stężeniem witaminy D czynniki, takie jak późny wiek, otyłość, czy inne choroby.

Kilka zespołów próbowało już opartego na genach podejścia, ale nie znalazło żadnej korelacji.

Według autorów nowej pracy – najprawdopodobniej dlatego, że nie wzięto pod uwagę nasłonecznienia, od którego silnie zależy poziom witaminy.

Dokładniejsze podejście

Nowe, dokładniejsze podejście przy udziale pół miliona mieszkających w Wielkiej Brytanii ochotników pokazało tymczasem, że z uwzględnieniem nasłonecznienia, związek z witaminą jest trzykrotnie silniejszy, niż bez udziału promieni UV.

Im więcej tych promieni w miejscy przebywania ochotników, tym mniejsze ryzyko hospitalizacji i zgonu. Jednocześnie korelacja z genami okazała się relatywnie słaba.

ZOBACZ: Francja. Minister: zawieszono ok. 3 tys. medyków z powodu braku szczepień przeciw COVID-19

Choć tego typu analiza nie pozwalała na jasne określenie przyczyn i skutków, to wyniki wskazują, że poziom witaminy D może znacząco wpływać na ryzyko powikłań przy infekcji SARS-CoV-2.

laf/polsatnews.pl

Czytaj więcej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOPPO ColorOS 12 oficjalnie – płynniejsze animacje, integracja z ekosystemem i większa kontrola na danymi
Następny artykułBrązowy medal Dominika Zająca