Dzisiaj, 16 września (12:07)
Niskokaloryczne warzywo, które skrywa nieprzeciętny zestaw witamin, minerałów i innych cennych składników odżywczych. Por ma szereg właściwości zdrowotnych. Wydawać by się mogło, że jest ideałem. Jednak i on ma swoje mankamenty. Kto powinien po niego sięgać, a kto raczej unikać pora? Wyjaśniamy!
Charakterystyczna, smukła roślina, o drobnych korzeniach i imponującej łodydze zwieńczonej luźno opadającymi, płaskimi i wydłużonymi liśćmi. Tak wygląda przedstawiciel rodziny amarylkowatych, do której, obok pora, należy również cebula i czosnek. To kuzynostwo jest dla pora mocną rekomendacją. Wszak wiele można im zarzucić, ale na pewno nie nijaki wpływ na zdrowie. Czosnek i cebula zyskały miano antybiotyków z natury. Czym wyróżnia się por?
Por jest skarbnicą witamin, mikroelementów, flawonoidów, oligosacharydów i argininy. Najbardziej zagadkowo brzmi ostatnia nazwa. Czym jest arginina? To organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów endogennych, który ma liczne zasługi dla prawidłowego przebiegu procesów życiowych, szczególnie metabolicznych.
Naukowcy są zgodni, że regularne spożywanie roślin z rodziny amarylkowatych, w tym pora, czosnku, cebuli i szczypiorku, zmniejsza ryzyko rozwoju raka żołądka. Nie bez znaczenia jest też, że por ma niską zawartość skrobi, co jest ogromnym atutem warzyw rekomendowanych w profilaktyce chorób nowotworowych.
Por ma właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i bakteriobójcze. Choć nie nadano mu tytułu antybiotyku z natury, jakie dzierży czosnek i cebula, jego działanie jest analogiczne. Warto mieć to na względzie, szczególnie w nadciągającym wielkimi krokami sezonie infekcyjnym. Por ma też właściwości wiruso- i grzybostatyczne. Co to oznacza? Nie zabija tych patogenów, tak jak to robi z bakteriami, ale ogranicza ich namnażanie. A to też bardzo istotna funkcja.
Nie tylko chroni śluzówkę żołądka przed rozwojem chorób nowotworowych, ale jest skuteczny również przy kłopotach teoretycznie mniejszej wagi. Por skutecznie redukuje dyskomfort wynikający z niestrawności, ułatwia usuwanie złogów i zbędnych produktów przemiany materii. Znosi zaparcia. Nie od dziś wiadomo, że zalegające w jelitach złogi są przyczyną wielu schorzeń, nie wykluczając zmian nowotworowych. Po pora powinny też sięgać osoby, które borykają się z pasożytami jelitowymi. Ma w składzie inulinę, czyli naturalny probiotyk, który dba o utrzymanie, bądź odbudowę, zdrowej, naturalnej flory jelitowej. A od jej kondycji zależy nie tylko poprawny przebieg funkcji metabolicznych, ale wszystkich procesów życiowych, z naciskiem na wydajność systemu immunologicznego.
Warzywo ma wyjątkowo wysoką zawartość żelaza, dlatego powinno znaleźć się w diecie osób niedożywionych, rekonwalescentów, a także przy niedokrwistości i anemii. Warto jeść je również profilaktycznie. … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS