Zacznijmy od skrzydełek pieczonych. Mają one tę zaletę, że możemy je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Potrzebujemy przede wszystkim dobrych skrzydełek z ekologicznego kurczaka, miód, ostry keczup, mąkę kukurydzianą i przyprawy: mielony imbir, mielony czosnek, ostrą paprykę oraz sól i pieprz.
Skrzydełka przecinamy w stawie na pół, myjemy je dokładnie i osuszamy papierem kuchennym. Przygotowujemy marynatę: do miski wlewamy kilka łyżek miodu, tyle samo keczupu, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Skrzydełka obtaczamy w mące, usuwamy jej nadmiar i wkładamy do marynaty. Mięso jest gotowe po godzinie lub dwóch. Wyjmujemy skrzydełka z marynaty i układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około pół godziny, co kilka minut smarując marynatą.
Jeśli mamy ochotę na szybkie danie, zróbmy skrzydełka smażone na patelni. Składnikami naszego dania oprócz kawałków kurczaka są: sos sojowy, świeży czosnek, świeży imbir, świeże zielone chili, miód, olej, sól i pieprz.
Skrzydełka myjemy, przecinamy na pół, oprószamy solą i pieprzem. Czosnek, chili i imbir drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy skrzydełka, czosnek, chili i imbir, podsmażamy chwilę. Dodajemy miód i sos sojowy, smażymy przewracając cały czas mięso. Gdy będzie miękkie, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z ryżem.
I jeszcze jeden przepis na skrzydełka w wersji bardzo lubianej przez wiele osób, czyli w panierce. Zazwyczaj takie danie znajdziemy w dużych sieciach gastronomicznych, ale nie jest ono trudne do zrobienia w domu. Potrzebujemy: skrzydełka, mielony imbir, suszone oregano, mielony czosnek, ostrą chili, paprykę w proszku, mielony kmin rzymski, pieprz, sól oraz mąkę, mleko i bułkę tartą.
W misce mieszamy mąkę z przyprawami. Wlewamy trochę mleka tak, aby uzyskać ciasto o konsystencja takiej, jak na naleśniki. Zanurzamy skrzydełka, a następnie panierujemy je w bułce tartek. Lekko podsuszamy i smażymy na głębokim oleju, aż będą rumiane.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS