Do tego dania możemy użyć mrożony szpinak, choć ze świeżym smakuje ono lepiej. Szpinak to jeden z tych produktów, które z makaronem komponują się znakomicie. Składnikami naszego dania są: spaghetti, świeży szpinak, czosnek, biały ser kozi, oliwa, sól i pieprz.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, dorzucamy szpinak, pokruszony ser. Dusimy chwilę, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy z makaronem. Podajemy od razu.
Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie, zróbmy klasyczne włoskie danie, czyli makaron z czosnkiem. Ta tradycyjna potrawa z południowych Włoch jest wyjątkowo smaczna, a do tego tania i szybka w przygotowaniu. Potrzebujemy: makaron tagliatelle, kilka ząbków czosnku, suszoną papryczkę chili, oliwę, sól, cukier, parmezan.
Czosnek obieramy, kroimy na plasterki i podsmażamy na oliwie. Dolewamy kilka łyżek wody, dodajemy pokruszone papryczki, sól i szczyptę cukru. Makaron gotujemy al dente, dodajemy do sosu, mieszamy, posypujemy startym serem i podajemy.
Do makaronu pasuje każdy rodzaj sera. Pleśniowy nie jest tu wyjątkiem. Przeciwnie – nada potrawie wyjątkowy aromat. Najlepszy jest ser z błękitną pleśnią, choć nadadzą się także inne jego odmiany. Składniki naszego dania to: świeże liście szpinaku, pomidorki koktajlowe, rukola, garść orzechów włoskich, czosnek, ser, oliwa z oliwek, sól, pieprz i świeża bazylia.
Pomidory kroimy na ćwiartki, czosnek i orzechy siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, pomidory, szpinak, rukolę i orzechy, smażymy kilka minut. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, wrzucamy do sosu, dodajemy pokruszony ser i mieszamy.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS