Samo przygotowanie jest banalnie proste. Najpierw należy wlać wodę do odkręcanej podstawki tak, by tafla wody była poniżej zaworu bezpieczeństwa. Następnie należy wsypać na sitko odpowiednio zmieloną kawę, mocno zakręcić i umieścić nad ogniem, a gdy woda przesiąknie przez ziarna do wyższego pojemnika, można przelać gotowy napar do filiżanek. Wydaje się to proste, jednak miej na uwadze kilka ważnych aspektów. Przede wszystkim wsypuj do kawiarki grubo zmieloną kawę. Gotowe mieszanki są zbyt drobno zmielone, więc lepiej będzie zrobić to samodzielnie, przy pomocy młynka. Pamiętaj również, by zdjąć kawiarkę z ognia gdy tylko usłyszysz charakterystyczne syczenie, w przeciwnym wypadku kawa może się spalić, a wtedy zmieni się jej smak.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS