Jest lekki, kremowy, wilgotny i nie za słodki. Wypróbujcie przepis na sernik z kawałkami brzoskwiń.
Składniki na średnią tortownicą:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 7 jajek
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 16 g cukru z wanilią
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Białka oddzielić i ubić na sztywno. Osobno utrzeć na puszystą masę cukry z masłem i żółtkami.
Dodać twaróg oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec przy pomocy łyżki wmieszać pianę z białek.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę masy serowej. Na niej ułożyć połowę brzoskwiń (odsączonych i pokrojonych w kostkę). Zalać drugą częścią masy serowej i na wierzchu ułożyć pozostałe brzoskwinie.
Piec w 160 stopniach około 1,5 godziny. Na dnie piekarnika ustawić blaszkę z wodą (będzie parować podczas pieczenia, dzięki czemu sernik będzie wilgotny i nie będzie pękał).
Najlepszy po gruntownym wystudzeniu i pobycie w lodówce (najlepiej przez całą noc.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS