A A+ A++

Muzeum Archeologiczne i Rezerwat Krzemionki włączają się w obchody Europejskich Dni Dziedzictwa. 12 września odbędą się warsztaty pn. „Kuchnia neolitu”, podczas których uczestnicy będą mieli możliwość dowiedzieć się czym żywili się ludzie epoki neolitu. Będzie można samodzielnie przygotować neolityczne potrawy.

Europejskie Dni Dziedzictwa to cykliczny projekt kulturalny, społeczny i edukacyjny o wyjątkowej skali i zasięgu. Głównym celem jest edukacja historyczna i kulturalna, promowanie różnorodności regionalnego dziedzictwa kulturowego, podkreślenie wspólnych korzeni kultury europejskiej oraz propagowanie dialogu międzykulturowego. W tym roku EDD odbywają się pod hasłem „Smaki dziedzictwa”.

Neolit jest epoką, w której ludność zaczęła korzystać z żywności wytwarzanej z uprawianych roślin oraz hodowli zwierząt. Nadal jednak uzupełnieniem diety był szereg roślin dzikorosnących. Świadectwem użytkowania tych roślin są rozpoznane w trakcie badań archeologicznych ziarna, a w wyjątkowych przypadkach nawet pozostałości owoców.

Warsztaty poprowadzi Artur Bokła – pasjonat tematyki związanej z szeroko pojętym survivalem, bushcraftem, archeologią doświadczalną, turystyką i dziką kuchnią, od lat współpracujący z Muzeum Historyczno-Archeologicznym w Ostrowcu Świętokrzyskim.

„Kuchnia neolitu” – 12 września 2021 roku (niedziela) godz. 13:00, Muzeum Archeologiczne i Rezerwat Krzemionki (Sudół 135a).

Obowiązuje wcześniejsza rezerwacja pod nr tel. 41 260 55 51 wew. 61 lub 40 / 669 970 499 oraz mailowo [email protected] Wstęp wolny.

 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJak żyją klerycy? „Piło całe seminarium. Wszyscy pili”
Następny artykułUSA. Strzelanina w szkole. Nie żyje uczeń