A A+ A++

Sałatka szopska to tradycyjny bułgarski przysmak. Jej nazwa wywodzi się od wyrazu Szopi, którym określa mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów. Sekret sałatki tkwi w świeżych warzywach i tradycyjnym owczym serze z solanki.

NA SAŁATKĘ:

  • po 1 papryce żółtej i czerwonej
  • 3 pomidory pachnące słońcem
  • 1 szalotka
  • garść świeżych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • olej do smażenia
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • trochę posiekanej natki pietruszki
  • 100 g sera szopskiego
  • 200 g mieszanki sałat (lodowa, kędzierzawa, polna)
  • 1 zielony ogórek

NA SOS:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka masła
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • Krewetki oczyścić, usunąć przewód pokarmowy (czarna niteczka wzdłuż ciała) i pancerzyki, umyć. Czosnek obrać i rozgnieść z solą, wymieszać z krewetkami. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić krewetki, zamieszać, zalać winem i smażyć, aż odparuje, a krewetki się zaróżowią. Wtedy dodać masło, sól, pieprz, posiekaną natkę. Zdjąć krewetki z patelni i skropić sokiem z cytryny.
  • Pomidory umyć, pokroić, z papryki odkroić ogonki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kosteczkę. Sałaty opłukać, odwirować w suszarce do salat. Ogórek pokroić w plasterki. Połączyć składniki w salaterce. Dodać pokruszony ser szopski i krewetki. Pyszne.

Przepis pochodzi z książki “505 sałatek, surówek i sałat z różnych krajów”

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZniżki na autostradach. Dla kogo?
Następny artykułRajd rowerowy z dziećmi!