Żaden świeżo wyciskany sok nie utrzyma świeżości tyle czasu, co soki w kartonach. To zasługa pasteryzacji, która sprawia, że gotowy produkt jest w stanie wytrzymać w kartonie czy butelce o wiele dłużej. Nie oznacza to jednak, że świeżo wyciskane soki trzeba od razu wypić, trzymając się kilku prostych zasad możesz utrzymać sok w dobrym stanie przez dłuższy czas. Przyjmuje się, że sok z sokowirówki zachowuje świeżość około osiem godzin. Jeśli więc przygotowujesz go rano, najlepiej wypić go najpóźniej późnym popołudniem. Z kolei sok z wyciskarki z powodzeniem zachowa świeżość w lodówce nawet przez 48 godzin, pod warunkiem, że przechowujesz je w szklanych, wypełnionych do pełna i szczelnie zamkniętych butelkach. Jeśli więc rzadko przygotowujesz sok, wyciskarka będzie lepszym rozwiązaniem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS