W konkursie organizowanym przez Starostwo Powiatowe wygrały sery korytnickie, miód z dodatkami owoców i bakalii oraz krówki konopne z białkiem konopnym.
Finał konkursu “Produkty lokalne Ziemi Piotrkowskiej prosto z serca” zorganizowano w Bronisławowie. Swoje wyroby – artykuły spożywcze i rękodzieło – prezentowało jedenastu wystawców. Większość – postawiła na różne smakołyki.
Były to m.in. tradycyjne lody piotrkowskie, chleb na ziemniakach, kapusta z pieczarkami czy … dżem na spinaczach – jak wyjaśnia producent, nazwa wzięła się stąd, że wiśnie drylowane są spinaczami biurowymi. Konkurs wygrały sery z Korytnicy w gminie Sulejów, Miody z dodatkami owoców i bakalii z Pasieki na Mokrych oraz krówki konopne z białkiem konopnym z Rozprzy.
Celem organizowanego przez Starostwo Powiatu Piotrkowskiego konkursu jest promocja lokalnych wyrobów. Każdy zaprezentowany produkt będzie opisany w publikacji pokonkursowej.
To jedno z takich działań promocyjnych – mówi Marcin Strumiłło ze starostwa. – Próbujemy też odnajdywać te bogactwa, które już zostały zapomniane. Prowadzimy szereg działań, jak chociażby utworzenie inkubatorów przetwórstwa lokalnego. Jeden z inkubatorów, w Wolborzu, poświęcony jest miodom i produktom pszczelim, realizację drugiego – inkubatora warzyw i owoców oraz wypieku chleba – rozpoczynamy na terenie gminy Czarnocin.
W planach jest także powołanie Lokalnego Centrum Produktu, które ma powstać na byłym dworcu PKS w Piotrkowie Trybunalskim.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS