Pijemy swój ulubiony gatunek, nie zastanawiając się na co dzień, skąd tak naprawdę pochodzi, jaka jest historia kawy i dlaczego włoskie kawiarki są takie dobre. Dowiedz się, czemu to Włochy stały się stolicą picia kawy, mimo że jest uprawiana w Afryce.
Pobudzających właściwości kawy nikomu nie trzeba przedstawiać. Jednak historia kawy nie jest już aż tak popularna, chociaż niezwykle ciekawa. Sprawdź, dlaczego marka Bialetti odcisnęła się tak pozytywnie i znacząco na kawowym rynku nie tylko w Europie oraz jak w ogóle kawa dotarła na Stary Kontynent.
Kiedy doceniliśmy kawę po raz pierwszy?
Nazwa “kawa” pochodzi prawdopodobnie od arabskiego kahva, zasymilowanego w języku tureckim do kahve. To z kolei Włosi zmienili na już bardziej dla nas rozpoznawalne caffe. Historia kawy rozpoczyna się już w 1. tysiącleciu przed naszą erą w Etiopii, gdzie nie była jednak specjalnie uprawiana, ale zbierana tak, jak rosła. Następnie została przywieziona przez kupców arabskich (w XIII lub XIV w.) do Jemenu.
Z biegiem lat stała się popularna na całym Bliskim Wschodzie, a zwyczaj jej picia bardzo się rozpowszechnił. W 1554 roku powstała pierwsza kawiarnia w Stambule a dzięki Turkom i Janowi III Sobieskiemu ziarna przywędrowały również do naszego kraju i tak zaczęła się historia kawy w Polsce.
Kawa w Europie
Pierwsze wzmianki o kawie na Bliskim Wschodzie pochodzą z relacji podróżników z XVI w. Opisywali czarny jak inkaust napój leczący dolegliwości żołądkowe. Pierwszy import ziaren kawy nastąpił jeszcze w tym samym wieku dzięki kompaniom angielskim i holenderskim. Wtedy też w Londynie zaczęły powstawać pierwsze kawiarnie. Na kontynencie czarny napój pojawił się z niejakim opóźnieniem, bo dopiero w połowie XVI wieku, we Francji. Nie od samego początku był lubiany. W krajach chrześcijańskich kawa była traktowana jako twór szatana, prawdopodobnie ze względu na swoje pobudzające działanie. Do łask wróciła dopiero, gdy zasmakowała jednemu z papieży. Stopniowo w Europie zaczęły pojawiać się kawiarnie, zwłaszcza w Wiedniu, gdzie kawa przywożona była przez Turków. Pod koniec XIX wieku w tym mieście było już około 1200 kafehausów.
Historia kawy w Polsce
Wielbicielami kawy byli Jan III Sobieski i Bohdan Chmielnicki, chociaż początkowo napój ten uważano za bardzo niesmaczny i wręcz szkodliwy. W Polsce kawę przygotowywano na początku bez żadnych dodatków, czyli na sposób wschodni. Stopniowo jednak próbowano ją ubogacać, dodając mleko, cukier, a nawet sól.
Cudzoziemcom odwiedzającym nasz kraj znana była tak zwana „kawa po polsku” – mocna, z tłustą śmietanką. Pod koniec XVIII wieku czarna kawa bez dodatków pijana była tylko celem umartwiania się.
Kawa po włosku
Niewątpliwie obecnie kawa jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych napojów na świecie. Niemałą w tym zasługę mają Włosi. Chociaż sama kawa u nich nie rośnie, nie ma chyba w Europie innego kraju, gdzie kawa byłaby tak często pita, a sposoby jej przygotowania tak bardzo różnorodne. To właśnie w Italii powstał pierwszy ekspres do kawy. Od momentu pojawienia się ziaren kawy na Starym Kontynencie minęło jednak ok. 400 lat, zanim wynaleziono to urządzenia.
Odpowiada za nie Luigi Bezzer, a pierwszy ekspres do kawy świat ujrzał w 1901 roku. Następnie przechodził przemiany w miarę rozwoju technologii. Jednak już 2 lata później Włosi mogli cieszyć się kawą z ekspresu kolbowego, a później i ludzie z innych rejonów świata. Już wtedy ekspresowi do kawy przygotowanie napoju zajmowało kilkanaście sekund! Historia kawy jednak byłaby niekompletna, gdyby nie wspomnieć o włoskich kawiarkach. Dzięki nim można przygotować bazę do każdego rodzaju kawy, co wpłynęło na ich popularyzację. Jednym z najbardziej włoskich kawowych wynalazków są kawiarki Bialetti. Co warto o nich wiedzieć?
Skąd się wzięła kawiarka?
Nie bez powodu wspominamy tu o marce Bialetti, bowiem właśnie jej twórca, Alfonso Bialetti, jest jednocześnie wynalazcą kawiarki. Legenda głosi, że ten inżynier w 1933 roku zainspirował się ówczesną maszyną do prania. W niej woda z mydłem z dołu, pod wpływem ciepła, przedostawała się do górnej części pralki ze stożka w jej środku, pokrywając pranie.
Kawiarka Bialetti stała się prekursorem innych zaparzaczy, a Bialetti najbardziej znaną włoską firmą produkującą sprzęt do przygotowywania kawy. Od prawie stu lat włoski producent oferuje bardzo wiele akcesoriów do przygotowania smacznego napoju, a włoskie kawiarki goszczą w wielu kuchniach – nie tylko w Europie.
Delektując się co dnia kawą w ulubionej odsłonie, warto pamiętać o jej historii i o tym, jak wielki wkład w sposób jej parzenia mają Włosi. W końcu nie bez powodu synonimem świetnie przyrządzonej kawy jest „kawa po włosku”.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS