A A+ A++

W poszukiwaniu smaków i tradycji województwa opolskiego mieszkańcom i turystom pomaga logo sieci „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”. Każdy, kto napotka ten znak przy wejściu do restauracji czy na produktach, ma pewność, że są to specjały kulinarne charakterystyczne dla regionu opolskiego. Wysokiej jakości wyroby z dziczyzny, ekologiczne mąki, tradycyjne masło, sery czy nalewki kresowe to tylko nieliczne produkty spośród tych, które można znaleźć pośród produktów wytwarzanych przez producentów z sieci. Znaczkiem opatrywane są też restauracje, które upowszechniają tradycje kuchni Śląska Opolskiego. Można w nich skosztować potraw związanych z regionem, takich jak żeberka pieczone na pańczkraucie, einlauf, żurek śląski czy krupnioki śląskie. Do produkcji tych potraw używa się też lokalnych surowców, a ich receptura i sposób przygotowania stanowią dziedzictwo kulinarne regionu. Obecnie w opolskiej sieci są 22 lokale (pełna lista na stronie dziedzictwokulinarne.opolskie.pl).

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułATP w Cincinnati. Hurkacz/Sinner – Johnson/Krajicek 0-2. Skrót meczu (POLST SPORT). Wideo
Następny artykułW Pile odbędzie się Memoriał Radosława Ciemięgi