W poszukiwaniu smaków i tradycji województwa opolskiego mieszkańcom i turystom pomaga logo sieci „Dziedzictwo Kulinarne Opolskie”. Każdy, kto napotka ten znak przy wejściu do restauracji czy na produktach, ma pewność, że są to specjały kulinarne charakterystyczne dla regionu opolskiego. Wysokiej jakości wyroby z dziczyzny, ekologiczne mąki, tradycyjne masło, sery czy nalewki kresowe to tylko nieliczne produkty spośród tych, które można znaleźć pośród produktów wytwarzanych przez producentów z sieci. Znaczkiem opatrywane są też restauracje, które upowszechniają tradycje kuchni Śląska Opolskiego. Można w nich skosztować potraw związanych z regionem, takich jak żeberka pieczone na pańczkraucie, einlauf, żurek śląski czy krupnioki śląskie. Do produkcji tych potraw używa się też lokalnych surowców, a ich receptura i sposób przygotowania stanowią dziedzictwo kulinarne regionu. Obecnie w opolskiej sieci są 22 lokale (pełna lista na stronie dziedzictwokulinarne.opolskie.pl).
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS