Z czego składa się eremefka? Na samym dole jest ciasteczko maślane z mąki migdałowej. Na tym ciasteczku umieszczona jest ukształtowana z foremki kopułka – RMF, Kopiec Kościuszki… W jej środku znajduje się cremaux z marakui, żelka z mango i mus z białej czekolady na bazie kremu angielskiego – wylicza w rozmowie z RMF FM mistrzyni cukiernictwa Sylwia Bała. Na samej górze uwieńczeniem tego jest bezowy smaczek – dodaje finalistka programu “Bake Off – Ale Ciacho!”. Tutaj są tylko zdrowe kalorie, szczęśliwe kalorie – zapewnia z uśmiechem.
W cukiernictwie nowoczesnym podoba mi się to, że nie dość, że zaskakująca jest forma zewnętrzną, zaskakuje też środek. Ludzie myślą, że to jest takie zwykłe ciasteczko. Na początku nie wiedzą, że w środku dzieje się bardzo dużo. Tam są różnego rodzaju faktury, smaki i kolory – zachęca w rozmowie z RMF FM Sylwia Bała. Myślenicka mistrzyni cukiernictwa wspiera SMYK FEST od pierwszej edycji.
Sylwia Bała przyznaje, że przygotowywanie eremefek to skomplikowany i wieloetapowy proces, który byłby bardzo trudny do powtórzenia w domowych warunkach. Z myślą o słuchaczach RMF FM i czytelnikach RMF24.pl podzieliła się jednak jednym ze swoich przepisów. Jak przygotować kruche ciasteczka maślane, które uwielbiają jej goście? Przepis znajdziecie na końcu tego artykułu.
Zakup eremefek dostępnych w słodkim butiku Sylwii Bały przy myślenickim rynku to jedna z wielu form wsparcia trójki potrzebujących dzieci, dla których zbierane są pieniądze w ramach tegorocznego SMYK FESTU. Oprócz wsparcia bezpośredniej zbiórki prowadzonej przez wolontariuszy w Myślenicach i zakupu biletów-cegiełek na koncerty można to zrobić także internetowo. W tym celu uruchomiono zbiórkę pieniędzy dostępną TUTAJ.
Datki można przekazywać też bezpośrednio na konto organizatorów, którzy nie pobierają jakiejkolwiek prowizji. Dane do przelewu to: mBank: 70 1140 2004 0000 3202 7771 7959, Fundacja Akuratna. W tytule przelewu należy wpisać Pomoc Smykom 2021.
Inną formą wsparcia może być też udział w aukcjach towarzyszących festiwalowi. Ich pełną listę można znaleźć tutaj.
Krzysiek Zalewski przekazuje swój garnitur, którym zagrał 10. finał Męskiego Grania i wystąpił razem z Kortezem i Dawidem Podsiadło na Stadionie Narodowym w Warszawie. Sanah – specjalny VIP BOX, w którym są płyty CD “Irenka”, które są niedostępne – to dwie płyty CD w wersji demo. Możecie usłyszeć, jak muzyka Sanah brzmiała w pierwszej wersji, ze studia – opowiada Krystian Stopka z Fundacji Akuratna. W boxie jest też notes dla laureata licytacji i będzie specjalna dedykacja. Ja wiem, w jakim kierunku pójdzie, ale nie mogę zdradzić – dodaje.
W tym roku można wylicytować też m.in. unikatowy telefon od Joanny Jóźwik, wspólny obiad z ekipą serialu “Brzydula” czy zwiedzanie muzeum Kamila Stocha (z Kamilem Stochem w roli osobistego przewodnika).
Wszystkie najważniejsze informacje o tegorocznej edycji SMYK FESTU można znaleźć tutaj.
Składniki:
– 220 g masła
– 145 g cukru pudru
– 50 g mąki migdałowej
– 4 g soli
– 90 g jaj
450 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
– Masło i cukier puder ucieramy w misie miksera. Gdy składniki się połączą i masło będzie puszyste, dodajemy mąkę migdałową. Następnie dodajemy jajka i mieszamy.
– Dosypujemy mąkę pszenną, sól oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy wszystko do połączenia się składników (nie za długo)
– Zawijamy w folię ciasto i odkładamy na kilka godzin do lodówki, żeby odpoczęło i stężało.
– Po kilku godzinach wałkujemy ciasto na cienkie płachty i wykrawamy wybraną foremką kształt.
– Pieczemy ciastka w temp. 150 stopni Celsjusza przez 10 minut. Następnie obniżamy temperaturę na 140 stopni Celsjusza i pieczemy do uzyskania złotego koloru następne 10 minut.
– Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym opakowaniu, aby nie nawilgły.
– Smacznego chrupania 🙂
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS