W kilku rodzajach makaronów produkowanych przez Makarony Polskie SA wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu toksyny, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka. Producent wycofuje makarony, których dotyczy ostrzeżenie.
Jak poinformował Główny Inspektor Sanitarny, firma Makarony Polskie S.A. z Rzeszowa wycofuje niektóre partie makaronów razowych, ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w jednej partii produktu oraz w surowcu użytym do produkcji niektórych produktów.
– Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka – podkreśla GIS.
Ostrzeżenie dotyczy makaronów:
- Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g
- Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g
- Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g
- Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g
- Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak świderki 400 g
- Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak pióra 400 g
- Makaron razowy Makarony Polskie spaghetti 400 g.
Numery partii, których dotyczy ostrzeżenie, znajduje się na stronie GIS.
Zgodnie z komunikatem GIS, producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu DON w jednej partii makaronu postanowił o wycofaniu również innych powiązanych partii. Dodatkowo, producent wykonał badania na próbkach archiwalnych, które potwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON). Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania.
GIS ostrzega, aby nie spożywać produktów oznaczonych numerami partii wskazanymi w komunikacie. Część z wycofywanych makaronów sprzedawana była wyłącznie w sklepach sieci Lidl.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS