Na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się ostrzeżenie dotyczące wycofania kilku partii makaronów. W tych produktach stwierdzono przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu.
Publikujemy treść ostrzeżenia GIS, które dotyczy kilku różnych typów makaronów.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności:
Wycofanie określonych partii makaronów ze względu na stwierdzenie
przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Makarony Polskie S.A. ul. Podkarpacka 15a, 35-082 Rzeszów wycofaniu niektórych partii makaronów razowych ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w jednej partii produktu oraz w surowcu użytym do produkcji nw. produktów.
Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Szczegóły dotyczące produktów: Nazwa produktu, Numer partii (Data minimalnej trwałości)
- Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum, La Campagna 500 g, 25.03.2024/05P/1/002 L.084.21/V20/1 (25.03.2024)
- Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum, La Campagna 500 g, 25.03.2024/03P/1/005 L.085.21/V20/1 lub L.085.21/V17/1 (25.03.2024)
- Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g, 25.03.2024/01P/1/002 L.084.21/V20/1 lub L.084.21/V07/1 (25.03.2024)
- Makaron pełnoziarnisty, Tiradell penne … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS