A A+ A++

Wiele osób traktuje kuchenkę mikrofalową jako dodatkowy sprzęt, bez którego można się obyć w codziennych czynnościach kuchennych. Kojarzona głównie z podgrzewaniem i rozmrażaniem, w rzeczywistości ma do zaoferowania znacznie więcej. Z pomocą mikrofalówki zgrillujesz warzywa, ugotujesz rybę i jajka, a także przygotujesz tosty i zapiekanki. Sprawdź, w jakich jeszcze zadaniach wyręczy cię kuchenka mikrofalowa.

Jak działa kuchenka mikrofalowa?

Jak sama nazwa wskazuje, swoją moc mikrofalówka zawdzięcza działaniu mikrofal, które szybko i sprawnie podgrzewają jedzenie do pożądanej temperatury. Dzieje się tak za pomocą mikrofal, które wprawiają w drganie cząsteczki wody w pożywieniu, wytwarzając w nim ciepło. Przygotowanie ciepłych potraw w mikrofalówce jest znacznie szybsze, niż tradycyjne podgrzewanie w garnku, a co więcej, nie wymaga wiele zachodu. Wystarczy wyłożyć zimne danie na talerz i wstawić je do urządzenia. Następnie wybieramy tryb, temperaturę i długość grzania, w zależności od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć.

Istnieje wiele mitów na temat szkodliwości kuchenki mikrofalowej. W rzeczywistości mikrofale są w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia – jednak należy pamiętać, że nie wszystko można podgrzewać za pomocą kuchenki mikrofalowej. To zastrzeżenie dotyczy nie tylko samej żywności, ale także pojemników, w których grzejemy lub gotujemy dania. Najlepiej sięgać po naczynia przeznaczone do kuchenek mikrofalowych – dzięki temu mamy pewność, że tworzywo, z jakiego są wykonane, nie będzie wydzielało substancji, które mogą negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Mikrofalówka do zadań specjalnych

Kuchenki mikrofalowe nie zajmują wiele miejsca w kuchni, a ich możliwości bardzo ułatwiają codzienne funkcjonowanie – szczególnie, gdy brakuje nam czasu na ugotowanie pełnego obiadu od zera. Podstawową i najczęściej wykorzystywaną funkcją mikrofalówek jest podgrzewanie. Ta czynność przydaje się wtedy, gdy mamy w lodówce gotowy posiłek, niewymagający długiej obróbki termicznej. Równie pomocne jest rozmrażanie jedzenia – ten tryb znacznie przyspiesza przygotowanie posiłku, gdy np. zapomnieliśmy wyjąć mięsa z zamrażarki albo chcemy szybko rozmrozić pieczywo.

Miłośnicy gotowania mogą z powodzeniem wykorzystywać mikrofalówkę do przyrządzania wielu szybkich dań. Kuchenka wyręczy nas w gotowaniu na parze, grillowaniu i opiekaniu. Nie jest to sprzęt, z którym przygotujemy skomplikowane potrawy, ale jeżeli lubimy proste i szybkie jedzenie, mikrofalówka z pewnością zyska nasze uznanie.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu kuchenki mikrofalowej?

W sklepach dostępne są dwa podstawowe rodzaje kuchenek mikrofalowych: wolnostojące i do zabudowy. Te pierwsze można postawić w dowolnym miejscu w kuchni, natomiast drugie sprawdzą się w sytuacji, gdy aranżujemy wnętrze kuchni samodzielnie, a w zabudowie znajdują się także inne sprzęty, jak np. lodówka, zmywarka czy piekarnik. Równie ważne są parametry i funkcje kuchenek mikrofalowych. Zanim dokonamy zakupu konkretnego modelu mikrofalówki, warto przede wszystkim zastanowić się nad jej pojemnością. Jeżeli kupujemy sprzęt do gospodarstwa jednoosobowego, z powodzeniem możemy wybrać jak najmniejszy model. W sytuacji, gdy domowników jest więcej, warto pomyśleć o sprzęcie dużych gabarytów. Istotnym czynnikiem jest także moc kuchenki mikrofalowej. Im większa, tym szybciej podgrzejemy, zgrillujemy lub ugotujemy potrawy. Modele kuchenek mikrofalowych różnią się także sposobem sterowania – za pomocą pokręteł lub planszy elektronicznej.

Dla amatorów kulinarnych eksperymentów najważniejsze będą jednak funkcje mikrofalówki. Poza podstawowymi programami, wiele kuchenek wyposażonych jest także w tryb gotowania na parze, pieczenia w termoobiegu, kombi (połączenie trybu podgrzewania z funkcją pieczenia) oraz crisp, czyli przyrządzania chrupiących dań, jak np. zapiekane bułeczki czy frytki.

Nie ma wątpliwości, że mikrofalówka to sprzęt, który daje duże pole do popisu w kuchni. Choć można się bez niej obyć, posiadacze kuchenki mikrofalowej na pewno docenią jej pomocne funkcje, dzięki który gotowanie, pieczenie i podgrzewanie potraw będzie jeszcze szybsze i znacznie łatwiejsze.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułStalowe regały w atrakcyjnej cenie
Następny artykułKatolickie zakonnice zostają w Kabulu: nie opuścimy potrzebujących