Festiwal Smaków nad Wolicą w Wólce Orłowskiej cieszy się coraz większą popularnością. Goście tegorocznej imprezy zjedli ponad 2 tysiące pierogów, przyrządzonych przez koła gospodyń wiejskich z gminy Izbica, czyli o około pół tysiąca więcej niż przed dwoma laty. W ubiegłym roku, ze względu na pandemię, festiwalu nie było.
– Okazało się, że po rocznej przerwie przybyło i łasuchów, i Kół Gospodyń Wiejskich, które zgłosiły swoje propozycje w gminnym konkursie na najsmaczniejsze pierogi – mówi Małgorzata Jakimiak, dyrektor Samorządowego Ośrodka Kultury i Sportu w Izbicy, który zorganizował festiwal we współpracy z Kołem Gospodyń Wiejskich w Wólce Orłowskiej. – Kreatywność naszych gospodyń mogła naprawdę przyprawić o zawrót głowy, a smakosze mogli przebierać w różnych smakach, od kurczaka i papryki, przez mak i jabłka z cynamonem, po pieczarki i jarmuż – wylicza.
W konkursie kulinarnym uczestniczyło osiem KGW. Pierwszą nagrodę zdobyły gospodynie z Wólki Orłowskiej za pierogi z cielęciną i borowikami. Na drugim miejscu uplasowało się KGW Ostrzyca za pierogi z kaszą gryczaną, żółtym serem, pieczarkami, pokrzywą i pszennymi otrębami. Trzecie miejsce zajęło KGW „Swojaki” z Tarzymiech III, które zgłosiło pierogi z kurczakiem, papryką, suszonymi pomidorami, pieczarkami i ogórkami konserwowymi w cieście drożdżowym, smażone na głębokim tłuszczu.
Autorki najsmaczniejszych pierogów otrzymały sprzęt AGD, a wszystkie koła, biorące udział w konkursie odebrały lodówki turystyczne. Był to siódmy festiwal smaków i szósty konkurs kulinarny.
W tym roku propozycje oceniali: wójt gminy Izbica Jerzy Lewczuk, sekretarz Magdalena Przysiężniak, skarbnik Monika Piłat, Jan Rudnicki ze Związku Kół i Organizacji Rolniczych w Chełmie oraz Wojciech Psiuk z OSP w Wólce Orłowskiej. W części artystycznej wystąpili: artyści z ogniska wokalno-muzycznego, działającego w SOKiS w Izbicy, a także kapele: Uroczysko z Krasnegostawu, Stryjowiacy ze Stryjowa oraz Swojaki z Tarzymiech III.
(k)
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS