A A+ A++

Niemożliwym byłoby pominięcie tego fantastycznego ciasta w naszym zestawieniu. Jako wypiek bardzo efektowny musi widnieć na samym początku propozycji. Ciasto wymaga sporo czasu i wprawy, więc lepiej uzbroić się w cierpliwość w czasie jego przygotowywania.

Składniki na kruchy spód:

  • 4 żółtka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 170 g mąki pszennej,
  • 130 g masła lub margaryny,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na maliny w galaretce:

  • 800 g malin,
  • 1 litr wrzącej wody,
  • 4 malinowe galaretki.
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 250 g mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 50 ml gorącej wody,
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny.

Składniki na bezę:

  • 4 białka,
  • szczypta soli,
  • 200 g cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • płatki migdałowe – ok. 2 spore garście.

Przygotowanie:

  1. Najlepiej zacząć przygotowanie ciasta od bezy, którą upieczemy dzień wcześniej. Białka należy ubić na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  2. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru i ubijamy do momentu, aż masa stanie się gładka i błyszcząca. Pod koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
  3. Masę wykładamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
  4. Bezę wkładamy do nagrzanego do 140 stopni piekarnika. Pieczemy ją przez ok. 60 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, uchylamy go, a bezę pozostawiamy w jego wnętrzu na całą noc.
  5. Przystępujemy do zagniecenia kruchego ciasta. Wszystkie składniki łączymy ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
  6. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na jej spód kładziemy ciasto. Razem z blaszką chłodzimy je w lodówce przez kolejne pół godziny.
  7. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut. Wyjmujemy i studzimy.
  8. Galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Po przestygnięciu mieszamy z malinami. Można zostawić je w całości lub zblendować. Odstawiamy do wystudzenia.
  9. Tężejącą galaretkę z malinami wylewamy na ostudzony kruchy spód. Ostawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
  10. Aby przygotować krem, śmietanka i mascarpone powinny być zimne. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy zacznie gęstnieć, dodajemy po łyżce serka. Miksujemy, aż składniki dobrze się ze sobą połączą.
  11. We wrzątku rozpuszczamy żelatynę. Ostudzoną żelatynę dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Tak powstały krem wykładamy na stężałą galaretkę z malinami. Na wierzch delikatnie kładziemy bezę i lekko dociskamy ją do kremu.
  12. Gotowe ciasto wstawiamy przynajmniej na kilka godzin do lodówki.

Po tak pracochłonnym cieście, jakim jest malinowa chmurka, przyszedł czas na najprostsze i najszybsze ciasto z malinami, jakie znam, które jednak jest również bardzo smaczne.

Składniki na dużą blaszkę:

  • 6 jajek,
  • 1,25 szkl. cukru,
  • 1,5 szkl. mąki pszennej,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4,5 łyżki oleju,
  • aromat waniliowy albo śmietankowy,
  • maliny,
  • cukier puder.

Przygotowanie:

  1. Jajka ubijamy z cukrem, aż masa będzie puszysta i jasna. Dodajemy olej i aromat i jeszcze chwilę ubijamy.
  2. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
  3. Masę wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy równomiernie maliny.
  4. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po wyjęciu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Kruche ciasto doskonale smakuje z różnymi owocami, z malinami również. Urozmaicenie go budyniem korzystnie wpływa na smak i wygląd takiego deseru.

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szkl. mąki,
  • 1 margaryna,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę:

  • 5 białek,
  • 1 szkl. cukru,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1 cukier waniliowy,
  • ½ szkl. oleju,
  • maliny.

Przygotowanie:

  1. Ze wszystkich składników wyrabiamy jednolite ciasto. Dzielimy je w proporcji 2:1. Pojedynczą część wkładamy do zamrażarki, a podwójną do lodówki na czas przygotowania masy budyniowej.
  2. Białka ubijamy. Dodajemy do nich cukier, cukier waniliowy oraz budynie. Mieszamy robotem na niskich obrotach. Dodajemy olej i jeszcze trochę miksujemy.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i ciastem z lodówki. Nakłuwamy je widelcem, a na wierzch wylewamy masę. Układamy na niej równomiernie maliny. Jako ostatnią warstwę ścieramy ciasto wyjęte z zamrażarki.
  4. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 45-50 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Przepisów na ciasta z malinami jest wiele, a każde z nich ma niesamowity urok i smak. Na pewno ich samodzielne wykonanie przyniesie wam wiele radości i dumy.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMiejski Ośrodek Kultury i Sztuki podał nowe terminy wakacyjnych koncertów
Następny artykułKociewski akcent na Jarmarku św. Dominika