A A+ A++

Mateusz, właściciel Obłoków, od kilku lat związany jest z gastronomią. W Gdyni prowadził franczyzowaną pizzerię, jednak po kilku latach postawił na autorski koncept.

– To była szybka decyzja, ale pomysł i potrzeba zmian chodziła za mną od jakiegoś czasu. Pandemia to przyspieszyła – mówi Mateusz.  

Nowy lokal powstał w półtora miesiąca. Jego wielkość nie przytłacza, chociaż wnętrze jest z tych bardziej surowych. Ściany są utrzymane w ciemnych szarościach, zielone rośliny zdobią przestrzeń, a koloru nadają neony i oryginalne obrazy namalowane przez Mateusza. Lokal posiada też bardzo przyjemny ogródek na tyłach kamienicy. 

Pizzeria Obłoki Fot. Michal Ryniak / Agencja Gazeta

Obłoki w Gdyni. Chrupiące i cienkie ciasto

Inspiracje przyszły z Brooklynu. – Mają cienkie i chrupiące ciasto. Bardzo mi na tym zależało – tłumaczy Mateusz.

I chociaż w inspiracjach jest Nowy York, to większość składników jest włoska: oliwa z oliwek i mąka Caputo wykorzystywane są do ciasta, na plackach są włoskie dodatki. Wychodzi z tego pizza fusion.  

Pizzeria Obłoki w GdyniPizzeria Obłoki w Gdyni Fot. Michal Ryniak / Agencja Gazeta

Karta jest krótka. To zaledwie kilka pozycji placków. Są takie klasyki, jak Margherita, Pepperoni, Cotto i Parma, ale Mateusz stawia też na niestandardowe propozycje. Świetną opcją dla miłośników i miłośniczek bazylii jest pizza Pesto z orzeszkami pinii, półsuszonymi pomidorami, mozzarellą cubetti i mascarpone.  

Osoby, które nie przepadają za sosem pomidorowym, mogą sięgnąć po Obłoki: pizzę bianco z pieczarkami, mozzarellą, mascarpone, siekanym czosnkiem, grana padano, świeżo mielonym pieprzem i skórką z cytryny.

Natomiast popisowy placek to Perfect Bianco z mozzarellą, karmelizowaną cebulką, ricottą, oliwą z oliwek, pecorino romano i siekaną pietruszką. To, co tę pizzę wyróżnia, to nie tylko brak sosu, ale przede wszystkim sezam, którym posypane są ranty. Daje to bardzo ciekawy, orzechowy posmak, który na długo zapada w pamięć.   

Obłoki w Gdyni. Pizza Perfect Bianco posypana sezamem na rantachObłoki w Gdyni. Pizza Perfect Bianco posypana sezamem na rantach Fot. Michal Ryniak / Agencja Gazeta

Obłoki w Gdyni. Pizza i drinki

To jednak nie wszystko, bo jak zaznacza Mateusz, chciałby dodać do karty jeszcze kilka pozycji. Na pewno pojawią się pizze sezonowe, ale myśli też nad opcjami dla wegan. 

Równie ważne w Obłokach co pizze są drinki. – Celujemy w klientów starszych, którzy będą chcieli spędzić czas przy pizzy i drinkach – mówi Mateusz. 

W karcie są drinki na bazie prosecco (Hugo, Aperol Spritz, Obłoki Szpric), rumu (Modżajto, Cuba Libre), ginu (Negroni, Gin On) i wódki (Wódka Sour, Martini Pornstar, Coco Queen).  

Pizzeria Obłoki w GdyniPizzeria Obłoki w Gdyni Fot. Michal Ryniak / Agencja Gazeta

Obłoki, Gdynia, ul. Mściwoja 3, czynne poniedziałek-niedziela godz. 12-23.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPolscy aktywiści piszą do Grety Thunberg. Chcą, by ratowała atom
Następny artykułTwórca zakładów porcelany w Ćmielowie zostanie upamiętniony