Mateusz, właściciel Obłoków, od kilku lat związany jest z gastronomią. W Gdyni prowadził franczyzowaną pizzerię, jednak po kilku latach postawił na autorski koncept.
– To była szybka decyzja, ale pomysł i potrzeba zmian chodziła za mną od jakiegoś czasu. Pandemia to przyspieszyła – mówi Mateusz.
Nowy lokal powstał w półtora miesiąca. Jego wielkość nie przytłacza, chociaż wnętrze jest z tych bardziej surowych. Ściany są utrzymane w ciemnych szarościach, zielone rośliny zdobią przestrzeń, a koloru nadają neony i oryginalne obrazy namalowane przez Mateusza. Lokal posiada też bardzo przyjemny ogródek na tyłach kamienicy.
Pizzeria Obłoki Fot. Michal Ryniak / Agencja Gazeta
Obłoki w Gdyni. Chrupiące i cienkie ciasto
Inspiracje przyszły z Brooklynu. – Mają cienkie i chrupiące ciasto. Bardzo mi na tym zależało – tłumaczy Mateusz.
I chociaż w inspiracjach jest Nowy York, to większość składników jest włoska: oliwa z oliwek i mąka Caputo wykorzystywane są do ciasta, na plackach są włoskie dodatki. Wychodzi z tego pizza fusion.
Pizzeria Obłoki w Gdyni Fot. Michal Ryniak / Agencja Gazeta
Karta jest krótka. To zaledwie kilka pozycji placków. Są takie klasyki, jak Margherita, Pepperoni, Cotto i Parma, ale Mateusz stawia też na niestandardowe propozycje. Świetną opcją dla miłośników i miłośniczek bazylii jest pizza Pesto z orzeszkami pinii, półsuszonymi pomidorami, mozzarellą cubetti i mascarpone.
Osoby, które nie przepadają za sosem pomidorowym, mogą sięgnąć po Obłoki: pizzę bianco z pieczarkami, mozzarellą, mascarpone, siekanym czosnkiem, grana padano, świeżo mielonym pieprzem i skórką z cytryny.
Natomiast popisowy placek to Perfect Bianco z mozzarellą, karmelizowaną cebulką, ricottą, oliwą z oliwek, pecorino romano i siekaną pietruszką. To, co tę pizzę wyróżnia, to nie tylko brak sosu, ale przede wszystkim sezam, którym posypane są ranty. Daje to bardzo ciekawy, orzechowy posmak, który na długo zapada w pamięć.
Obłoki w Gdyni. Pizza Perfect Bianco posypana sezamem na rantach Fot. Michal Ryniak / Agencja Gazeta
Obłoki w Gdyni. Pizza i drinki
To jednak nie wszystko, bo jak zaznacza Mateusz, chciałby dodać do karty jeszcze kilka pozycji. Na pewno pojawią się pizze sezonowe, ale myśli też nad opcjami dla wegan.
Równie ważne w Obłokach co pizze są drinki. – Celujemy w klientów starszych, którzy będą chcieli spędzić czas przy pizzy i drinkach – mówi Mateusz.
W karcie są drinki na bazie prosecco (Hugo, Aperol Spritz, Obłoki Szpric), rumu (Modżajto, Cuba Libre), ginu (Negroni, Gin On) i wódki (Wódka Sour, Martini Pornstar, Coco Queen).
Pizzeria Obłoki w Gdyni Fot. Michal Ryniak / Agencja Gazeta
Obłoki, Gdynia, ul. Mściwoja 3, czynne poniedziałek-niedziela godz. 12-23.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS