Do miski wyspać mąkę, przesiać kakao, dodać cukier i wymieszać łyżką. Dodać pokrojone masło lub margarynę, żółtka, śmietanę i rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną troszkę większą od drugiej. Większą część spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, mniejszą również zawinąć w folię i oba kawałki wstawić do lodówki na około 45 minut.
Większy kawałek ciasta wyjąć z lodówki i delikatnie, podsypując wałek mąką, rozwałkować na wielkość blaszki 25×30 cm, blaszka wyłożona papierem do pieczenia Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 st. C na funkcji góra-dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Masa serowa: Do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier z prawdziwą wanilią, budyń i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
Masa makowa: Do drugiej miski przełożyć białko i ubić mikserem. Dodać cukier i miksować jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną, krótko wymieszać. Dodać mak, wymieszać.
Na podpieczony spód wylać 1/3 masy serowej i na wierzchu wyłożyć łyżką/szpatułką połowę masy makowej, wylać połowę pozostałej masy serowej, wyrównać. Wyłożyć pozostałą masę makową i masę serową, znów wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 160 st. C na funkcji góra-dół przez 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Gdy ciasto będzie się podpiekało przygotujemy brzoskwinie. Brzoskwinie osączyć i pokroić na kawałeczki.
Na podpieczone ciasto wyłożyć brzoskwinie. Z lodówki wyjąć drugi kawałek ciasta i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ciasto poukładać na brzoskwiniach. Blaszkę wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w 160 st. C na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia i następnie można wstawić do lodówki. Myślę, że lepiej smakuje schłodzone.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS