A A+ A++

Kefir, jogurt czy maślanka zawierają nie tylko potrzebne nam witaminy i minerały, ale również probiotyczne bakterie, korzystnie wpływające na nasze zdrowie. Pijmy więc mleczne napoje kiedy tylko mamy ochotę. A oto kilka przepisów na takie właśnie koktajle.

Owoce i mleczne napoje idealnie się uzupełniają. To nie tylko bomba witaminowa, ale i propozycja na samodzielny, lekki posiłek lub deser po obiedzie. Składniki:

Składniki: banan, kilka plasterków ananasa, szklanka jagód, dwie szklanki kefiru, miód do smaku. Jagody myjemy, banana obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy ananasa z bananem i jagodami, wlewamy kefir i dodajemy miód. Nadal miksujemy, aż napój będzie gładki.

Maślanka jest bardzo niedocenianym napojem, a szkoda, bo jest wyjątkowo zdrowa. W naszych sklepach bez problemu kupimy maślankę najwyższej jakości. I choć jest lekko słonawa, idealnie smakuje z owocami. Potrzebujemy: dwie szklanki maślanki, mango, pół limonki, cukier brązowy. Mango obieramy ze skórki, oddzielamy od pestki. Maślankę wlewamy do blendera, dodajemy mango i sok z limonki oraz cukier. Wszystko miksujemy, ewentualnie dodajemy cukru lub soku z limonki.

Koktajle mleczne nie tylko mogą zastąpić deser, ale są znakomite jako jeden z pięciu posiłków, które powinniśmy jeść w ciągu dnia. Składniki: świeży ananas, mango, banan, dwie szklanki kefiru. Ananasa obieramy, kroimy w kostkę. Mango i banana obieramy i kroimy. Owoce wkładamy do woreczka, a woreczek do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie owoce blendujemy z kefirem i podajemy od razu.

Wytrawne napoje na bazie produktów mlecznych nie tylko orzeźwiają, ale również pomagają w odchudzaniu. Oto jedna z takich propozycji: dwie szklanki maślanki, ogórek, kilka łyżek koperku, małe zielone chili, sól. Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z chili usuwamy pestki, drobno je siekamy, podobnie jak koperek. Wszystko dodajemy do maślanki, doprawiamy do smaku solą.

Jarmuż to bardzo modne ostatnio warzywo. Choć jest mdły i na surowo niesmaczny, w napojach sprawdza się znakomicie. Składniki: dwie szklanki drobno posiekanych liści jarmużu, dwie szklanki kefiru, banan, masło orzechowe, miód. Jarmuż miksujemy z bananem, masłem orzechowym i kefirem, doprawiamy do smaku miodem i schładzamy.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWakacje z OKiR Grodków. Program na lipiec
Następny artykułOko strażnika patrzy! Strzeż się!