Pierwsza feta pojawia się jednak nieco później. Opisuje ją bizantyjski filozof Michał Psellos w XI wieku. Funkcjonuje wówczas pod inną nazwą, autor określa fetę mianem prosphiatos, czyli świeży, bo ser w solance dojrzewał zaledwie trzy miesiące. Ówczesną fetę produkowano głównie na Krecie, a więcej informacji na jej temat pojawia się w XV wieku. Wówczas na Kretę zawędrował włoski podróżnik Pietro Casola. On właśnie pozostawił barwne opisy magazynów pełnych sera. Podróżnik skarżył się, że wszystkie były bardzo słone. Jednak kucharze z jego statku docenili smak fety, bo kupili spore ilości, co również opisuje Casola. Kreteńczycy sprzedawali sery zawijającym do portów na wyspie statków i wyjaśniali, że trzymanie sera w solance jest jedyną dostępną metodą konserwacji, która jest w stanie zapewnić mu dobry smak przez długi czas.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS