A A+ A++

Gyoza to japońskie pierożki z cieniutkiego ciasta. Pierożki mogą być smażone lub gotowanie na parze. Wegepierożki gyoza nie potrzebują długiego gotowania, co sprawia, że obiad można zrobić w krótkim czasie.

  • 200 g boczniaków
  • olej słonecznikowy
  • 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • warzywa z bulionu
  • 1 cebula dymka
  • pęczek kurdybanku
  • ½ kapusty białej
  • sos sojowy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • ciasto na pierogi gyoza

Sos:

  • 4 łyżki sosu teriyaki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 10 łodyg kurdybanku
  • 1 papryczka chili
  • Przygotuj farsz. Boczniaki przesmaż na oleju wraz z pokrojonym świeżym imbirem i czosnkiem. Na tym etapie nie sól, w przeciwnym razie grzyby zrobią się gumowate i stracą wodę. Warzywa z bulionu i przesmażone boczniaki pokrój w drobną kostkę. Cebulę dymkę oraz bluszczyk kurdybanek (liście oraz łodygi) drobno posiekaj. Kapustę drobno posiekaj, posól i odstaw na 10 minut, aby puściła soki. Odcedzoną i osuszoną wrzuć do miski wraz z resztą warzyw. Dopraw solą oraz pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Dodaj trochę mąki ziemniaczanej, żeby związała całość i wchłonęła wodę.
  • Gotowy farsz umieść na krążkach ciasta i uformuj jak zwykłe pierogi, chyba że chcesz podjąć wyzwanie i zrobić pierożki gyoza o tradycyjnym wyglądzie. Gotowe odłóż na talerz posypany niewielką ilością mąki, żeby się do niego nie przylepiły.
  • Do przygotowania sosu potrzebujesz miski i rózgi. Wymieszaj sos teriyaki, olej sezamowy i miód, dodaj posiekane aromatyczne łodygi kurdybanku oraz posiekaną papryczkę chili bez nasion.
  • Pierogi smaż na patelni do zrumienienia, gdy będą gotowe dolej odrobinę wody i przykryj pokrywką. Gotuj przez 2 minuty. Podawaj z sosem.

Przepis pochodzi z książki Piotra Ciemnego “Chwasty od kuchni”

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPandemiczne Polaków podróże małe i duże – TAK będzie w te wakacje
Następny artykułWarzywa, grzyby i owoce. Ceny z poniedziałkowego rynku [FOTO]