Nie ma wigilijnego stołu bez barszczu czerwonego. To już ostatni dzwonek, żeby wykonać domowy zakwas.
Ania Starmach opublikowała na swoim profilu na Instagramie przepis na barszcz czerwony, który zainspirował nas do podzielenia się z wami naszym przepisem.
Zakwas na barszcz czerwony – składniki
1 kg czerwonych buraków
3 ząbki czosnku
2 litry ostudzonej, przegotowanej wody
10 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
1,5 łyżki soli
Zakwas na barszcz czerwony – sposób przygotowania
Buraki obierz ze skórki i opłucz pod strumieniem wody. Następnie pokrój je starannie i cienko na plastry. Jeśli nie potrafisz tego zrobić nożem, użyj tarki.
Przygotuj słoik. Ułóż je wewnątrz, przekładając na zmianę z przyprawami i czosnkiem.
W osobnym naczyniu zmieszaj wodę z solą tak, by ta się rozpuściła. Kiedy roztwór będzie gotowy, zalej nim buraki w taki sposób, by pokryły buraki. Uważaj, żeby nie dać za dużo wody. Kiedy wykonasz te wszystkie czynności przykryj naczynie czystą ścierką i odstaw w ciemne i chłodne miejsce.
Zakwas będzie gotowy po 5-7 dniach. Na powierzchni wytworzy się wtedy charakterystyczna piana.
Zobacz także: Tradycyjnie Pyszny karp z aromatem kokosowym
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS