Kuchenka mikrofalowa – jak działa?
Kuchenka mikrofalowa to urządzenie AGD spotykane w większości domów. Ich wybór w sklepach jest ogromny. Dzielą się na urządzenia wolnostojące oraz modele do zabudowy. Jak działa popularne urządzenie? Mikrofalówka zamienia energię elektryczną, pobraną z gniazdka na promieniowanie elektromagnetyczne. Warto podkreślić, że to fale elektromagnetyczne wprawiają cząsteczki wody w drgania i powodują tarcie, a w ten sposób podgrzewają jedzenie. W środku znajduje się obrotowy talerz, dzięki czemu żywność na talerzu podgrzewa się równomiernie. Wewnątrz kuchenki mikrofalowej temperatura pozostaje taka sama.
Każde urządzenie wbudowaną ma opcję regulowania mocy, dzięki czemu użytkownik sam może dostosować moc do podgrzewanej aktualnie potrawy. Im moc jest wyższa, tym więcej fal elektromagnetycznych się wytwarza, a tym samym żywność podgrzewa się szybciej.
Kuchenka mikrofalowa Fot. shutterstock
Kuchenka mikrofalowa – zalety urządzenia
Największą zaletą kuchenki mikrofalowej jest szybkość podgrzewania w niej żywności. Co możemy w niej podgrzać? Praktycznie wszystko: gotowy obiad, mięso, ziemniaki, pizzę, zapiekankę, makaron, zupę, warzywa, parówki. Warto pamiętać, że podczas obróbki termicznej płynnych potraw warto w między czasie otworzyć drzwi mikrofali i ją zamieszać – pozwoli to na równomierne podgrzanie żywności, a nie poparzenie górną warstwą.
Używanie kuchenki mikrofalowej to duża oszczędność czasu. Żyjemy w biegu, często też jemy w biegu, a podgrzewanie obiadu na płycie kuchennej zajmuje zdecydowanie więcej czasu niż w mikrofalówce. W między czasie możemy przygotować sobie kawę lub chwilkę odpocząć.
Kuchenka mikrofalowa nie jest dużym, ani masywnym urządzeniem, a więc miejsce na to urządzenie znajdzie się w każdej kuchni. Nowoczesne modele są naprawdę ładne, dlatego nikogo nie razi widok tego sprzętu na blacie kuchennym.
Mikrofalówka to urządzenie stosunkowo tanie, dlatego każdy może sobie na nią pozwolić. Najprostsze kuchenki mikrofalowe wolnostojące, znanych firm kupić można już od 300 złotych, droższe są urządzenia przeznaczone do zabudowy. Kuchenka mikrofalowa nie zrujnuje domowego budżetu rachunkami za prąd. Urządzenie pracuje intensywnie, ale zaledwie kilka minut.
Niektórzy uważają, że podgrzewanie żywności w kuchence mikrofalowej jest szkodliwe. Nic bardziej mylnego, to mit! Jedzenie podgrzewane jest bardzo krótko, dlatego nie traci cennych wartości odżywczych, a wytwarzane fale radiowe są bardzo słabe, a więc nikomu nie zaszkodzą.
Kuchenka mikrofalowa – wady
Kuchenki mikrofalowe mają zdecydowanie więcej zalet niż wad. Z kolei potencjalne wady przez wiele osób nie będą za nie uznawane. Mikrofala to urządzenie dodatkowe w kuchni, które generuje dodatkowe zużycie prądu oraz zajmuje miejsce na kuchennym blacie lub w pionie szafek. Jednak w kuchniach o średniej wielkości lub na dużym metrażu zdecydowanie ich wielkość w niczym nie przeszkodzi.
Kolejną kwestią jest konieczność czyszczenia dodatkowego urządzenia. Dbając o higienę i sterylność urządzeń AGD, kuchenka mikrofalowa wymaga regularnego mycia wnętrza urządzenia. Warto pamiętać, że dania z sosem podczas podgrzewania mogą “strzelać”.
Kuchenka mikrofalowa do zabudowy – czy warto?
Kuchenka mikrofalowa to najlepszy wybór, jeśli urządzasz kuchnię w taki sposób, by maksymalnie wykorzystać przestrzeń lub zależy Ci na wkomponowaniu urządzeń w meble. Pozwoli to na zaoszczędzenie miejsca na kuchennym blacie. Kuchenka mikrofalowa najczęściej montowana jest w słupku nad lub pod piekarnikiem, dzięki czemu sprzęty są zgrane ze sobą stylistycznie. Warto dodać, że mikrofalówki do zabudowy to urządzenia, które z zasady pracują ciszej od modeli wolnostojących, są one także wyposażone w więcej dodatkowych funkcji.
Kuchenka mikrofalowa – dodatkowe funkcje
Najprostsze modele kuchenek mikrofalowych mają możliwość rozmrażania oraz regulacji mocy podczas podgrzewania żywności. Bardziej rozbudowane modele wolnostojących urządzeń, a także kuchenki mikrofalowe do zabudowy wyposażone są w szereg dodatkowych funkcji, które ułatwiają funkcjonowanie w kuchni. Na uwagę zasługuje kuchenka mikrofalowa z opiekaczem, dzięki czemu można w niej przygotować tosty, zapiekanki czy pizzę. Kuchenka mikrofalowa z grillem sprawdzi się w przypadku miłośników potraw z grilla, możliwe będzie grillowanie potraw niezależnie od pory roku. W sklepach znajdziemy także kuchenkę mikrofalową z termoobiegiem, kuchenkę mikrofalową z piekarnikiem, a także z rożnem i z funkcją crisp.
Kuchenka mikrofalowa z funkcją gotowania na parze to często wybierany model. Do urządzenia dołączone jest specjalne naczynie, wykonane najczęściej ze szkła żaroodpornego – w jego dolnej części znajduje się pojemnik na wodę, a w górnej części umieszczamy żywność przeznaczoną do gotowania. Jak to działa? Po włączeniu urządzenia woda zamieniana jest w parę wodną, która podgrzewa żywność.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS