A A+ A++

Wiele osób nie ma pojęcia o tym, że zdrowe gotowanie nie ogranicza się jedynie do wyboru zdrowych, niskotłuszczowych produktów. Nawet jeśli przyrządzasz danie z samych warzyw z lokalnego warzywniaka, a przesadzisz z ilością przypraw, danie nie będzie wcale zdrowe. Czy wszystkie przyprawy są złe? Nie. Mowa tu przede wszystkim o soli, która – choć poprawia smak potraw – nie jest wcale korzystna dla organizmu człowieka, a już szczególnie nie wtedy, gdy się jej nadużywa. Dlaczego? Jej nadmiar może:

  • zatrzymywać wodę w organizmie i przekładać się na zwiększenie wagi oraz otyłość,
  • podwyższać ciśnienie i stwarzać ryzyko wystąpienia nadciśnienia lub miażdżycy,
  • obciążać nerki,
  • wypłukiwać z organizmu wapń i tym samym sprzyjać wystąpieniu osteoporozy.

Czym zastąpić sól, by potrawy nie traciły na smaku? Najlepszym wyborem będą zioła – świeże lub suszone. Są niezwykle aromatyczne, zatem nadadzą daniom wyjątkowy zapach, a jednocześnie nieobciążające dla zdrowia. Co istotne, niektóre z nich mogą wręcz pozytywnie wpływać na układ pokarmowy i procesy trawienne, zatem ich stosowanie może zaowocować pozytywnymi skutkami.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOd lat szyje dla Agaty Dudy. Ela Piorun opowiada o kulisach współpracy
Następny artykułDuże ognisko ASF w Wielkopolsce. Wybiją 3 tys. świń