Chcesz wiedzieć, czym żyje Białystok? Zapisz się na nasz poranny newsletter lokalny, a nic Cię nie ominie!
W wystawie (wernisaż – godz. 18) bierze udział kilkanaścioro artystów z Polski i zagranicy. Wystawa to szczególna – a to ze względu na nietypowy sposób komunikacji artystów z odbiorcami. Punktem wyjścia, tematem, ale i materiałem będą bowiem produkty spożywcze. Są wykorzystane przez artystów do stworzenia prac, są też clou wypowiedzi artystycznej. Wystawa ma zachęcić do refleksji: jaka jest rola pożywienia we współczesnym świecie, jak produkcja, przygotowanie i konsumpcja wpływają na otaczająca nas rzeczywistość społeczno-kulturalną i środowisko naturalne.
Praca Alberto De Brauda Fot. Materiały Galerii Arsenał
– Spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, które nasuwa się po długim okresie pandemicznego zamknięcia: czy oglądanie gotowania w sferze wirtualnej, bez możliwości skosztowania, powąchania potraw i bez możliwości spędzania wspólnie czasu przy stole ma wpływ na to, co i jak spożywamy – oraz na relacje międzyludzkie? – pytają (i zapraszają organizatorzy).
Kulinarny performance
Nim jednak rozpocznie się wernisaż prac artystów, godzinę wcześniej, o 17, przed galerią odbędzie się performance gastronomiczny w wykonaniu czworga artystów biorących udział w wystawie: Elżbiety Jabłońskiej, Małgorzaty Niedzielko, Doroty Podlaskiej oraz Pawła Matyszewskiego.
Ci, którzy w piątek na wernisaż i spotkanie z artystami nie przyjdą, mogą to uczynić w sobotę. O godz. 12 odbędzie się oprowadzanie autorsko-kuratorskie. Swoją obecność na wernisażu oraz oprowadzaniu obok czwórki wyżej wymienionych artystów potwierdzili: Alberto De Braud, Andrii Dostliev & Lia Dostlieva, Karolina Konopka, Anna Królikiewicz, Ala Savashevich.
Oprócz nich w wystawie udział biorą także: Sergey Shabohin, Adelina Cimochowicz, Karolina Konopka, Tomasz Kręcicki.
Na wystawie zobaczymy przede wszystkim nowe prace, stworzone specjalnie do projektu, ale także wybrane dzieła z Kolekcji II Galerii Arsenał w Białymstoku.
Wystawie towarzyszy szereg wydarzeń – w czerwcu i w lipcu. To nie tylko przystosowane do potrzeb zwiedzających oprowadzania (w języku migowym, z audiodeskrypcją, w języku białoruskim, w języku angielskim), ale też dyskusje na temat kuchni, działania praktykujące ideę wspólnotowości oraz biesiadowanie. Do wspólnego stołu w konkretne dni zaproszą ludzie różnych zawodów i pasji – m.in. lekarz czy piłkarz. Będą warsztaty, spotkania, rozmowy. Ale uwaga! Ze względu na obostrzenia liczba miejsc jest ograniczona i na niektóre działania obowiązują zapisy. Wszelkie informacje i programu działań towarzyszących – niżej.
Jesteś tym, co jesz?
Kuratorką wystawy jest Ewa Chacianowska. O ekspozycji mówi tak:
– Temat pożywienia nie jest błahy czy przyziemny. Tytuł wystawy: „… daj nam dzisiaj” podkreśla zarazem powszedniość jedzenia, jak i jego wymiar duchowy. Artyści językiem sztuki współczesnej „opowiedzą” o mikro- i makropoziomach szeroko pojętej polityki żywnościowej, o związku pomiędzy jedzeniem a codziennością, a także o wpływie sposobu produkcji żywności i odżywiania się na człowieka i na środowisko. Czy tak zwane „zdrowe odżywianie”, wegetarianizm czy weganizm są tymczasową modą narzuconą nam przez idoli, celebrytów, trendsetterów oraz producentów żywności, czy raczej świadomą ucieczką od skutków ubocznych globalnego przemysłu spożywczego? Może wynikają z dojrzałej postawy etycznej wobec wszystkich istot zamieszkujących naszą planetę? Czy jedząc „zdrowo”, kreujemy styl życia i indywidualizm? Czy daje nam to poczucie sprawstwa? A może jest tak, jak utrzymywał niemiecki filozof Ludwig Feuerbach, że „jesteś tym, co jesz”? Przyjął on w swojej filozofii ideę, że jedzenie potwierdza materialność człowieka.
W projekcie chcemy połączyć tradycję z nowoczesnością. Bo czy możemy mówić o kuchni i jedzeniu bez uwzględnienia tradycji? Ciekawym zabiegiem będzie, dzięki odpowiednio dobranym wydarzeniom towarzyszącym, zwrócenie uwagi na różnorodność kultury jedzenia: pokazanie odmienności w sposobie przyrządzania potraw, wynikającej zarówno z miejsca pochodzenia samych produktów, jak i zaplecza kulturowego osób je przygotowujących. Z kolei przy okazji pandemii nasuwa się pytanie: czy oglądanie gotowania w sferze wirtualnej, bez możliwości skosztowania czy choćby powąchania potraw, ma wpływ na to, co i jak spożywamy – oraz na relacje międzyludzkie? W mediach społecznościowych od momentu pierwszego lockdownu zaroiło się od przepisów kulinarnych: wykonywanych, pokazywanych i współdzielonych internetowo przez rzeszę ludzi. Jak możemy odnieść to współczesne zjawisko do tradycji wspólnego biesiadowania, która od wieków służyła budowaniu i podtrzymywaniu więzów międzyludzkich?
Artyści postarają się opowiedzieć na powyższe i wiele innych pytań.
WYDARZY SIĘ W ARSENALE!
11.06–25.07.2021
11.06 (piątek), godz. 18
Otwarcie wystawy … daj nam dzisiaj
Od godziny 17 przed budynkiem Galerii Arsenał w Białymstoku
będzie trwał performance gastronomiczny w wykonaniu artystek
i artysty biorących udział w wystawie: Elżbiety Jabłońskiej,
Małgorzaty Niedzielko, Doroty Podlaskiej oraz Pawła Matyszewskiego
12.06 (sobota), godz. 12
Oprowadzanie autorsko-kuratorskie po wystawie … daj nam dzisiaj
Przewodnicy: artyści biorący udział w wystawie i kuratorka Wystawy
18.06 (piątek), godz. 12
STÓŁ. Promocja lokalnej gastronomii
Zapraszamy do zwiedzania wystawy … daj nam dzisiaj i poznania przysmaków jednej z białostockich restauracji
19.06-25.07 (wtorek–niedziela), godz. 10-17
WY-twórcy, czyli bezpłatne samoobsługowe koszyki dla rodzin i przyjaciół z zestawami kreatywnych zadań pogłębiających
odbiór wystawy … daj nam dzisiaj
20.06 (niedziela), godz. 12
Oprowadzanie w języku białoruskim po wystawie … daj nam dzisiaj
Przewodniczka: Alina Wawrzeniuk
24.06 (czwartek), godz. 12
STÓŁ. Poznaj nas od kuchni
Pan prezydent Rafał Rudnicki zaprasza
25.06 (piątek), godz. 12
STÓŁ. Poznaj nas od kuchni
Warsztat terapii zajęciowej – Spółdzielnia SNB zaprasza
26.06 (sobota), godz. 12
STÓŁ. Promocja lokalnej gastronomii
Zapraszamy do zwiedzania wystawy … daj nam dzisiaj i poznania przysmaków jednej z białostockich restauracji
01.07 (czwartek), godz. 12
STÓŁ. Poznaj nas od kuchni
Pan prof. Robert Flisiak zaprasza
2.07 (piątek), godz. 12
STÓŁ. Promocja lokalnej gastronomii
Zapraszamy do zwiedzania wystawy … daj nam dzisiaj i poznania przysmaków jednej z białostockich restauracji
03.07 (sobota), godz. 12
Jaki smak mają kwiaty
Warsztaty dla osób z dysfunkcją wzroku prowadzone przez artystę Pawła Matyszewskiego
Obowiązują zapisy
4.07 (niedziela), godz. 11
Oprowadzanie w polskim języku migowym po wystawie … daj nam dzisiaj
Przewodnik: Daniel Kotowski
8.07 (czwartek), godz. 12
STÓŁ. Poznaj nas od kuchni
Pan Taras Romanczuk, piłkarz Jagiellonii, zaprasza
8.07 (czwartek), godz. 18
Jak (prze)gotować tradycję
Rozmowa/dyskusja na temat wpływów i związków pomiędzy sztuką współczesną, sztuką gotowania i tradycją kulinarną
Obowiązują zapisy
9.07 (piątek), godz. 15
Włoski ferment
Warsztaty kulinarne prowadzone przez mistrzynię kuchni włoskiej Alessię Di Donato
Obowiązują zapisy
15.07 (czwartek), godz. 20
Pokaz filmu o tematyce kulinarnej
Obowiązują zapisy
16.07 (piątek), godz. 12
STÓŁ. Promocja lokalnej gastronomii
Zapraszamy do zwiedzania wystawy … daj nam dzisiaj i poznania przysmaków jednej z białostockich restauracji
17.07 (sobota), godz. 10-15
Plenerowa projekcja prac wideo Doroty Podlaskiej,
Adeliny Cimochowicz i Wojtka Doroszuka w trakcie Podlaskiego Śniadania Mistrzów w Ogrodach Branickich
18.07 (niedziela), godz. 11
Oprowadzanie w języku angielskim po wystawie …daj nam dzisiaj
22.07 (czwartek), godz. 12
STÓŁ. Poznaj nas od kuchni
Pan prof. dr hab. Robert Ciborowski zaprasza
23.07 (piątek), godz. 16
Przerabiamy na wegańsko!
Warsztaty kulinarne prowadzone przez artystkę Adelinę Cimochowicz
Obowiązują zapisy
23.07 (piątek), godz. 18
Samoorganizacja spożywcza: spółdzielczość – akcyjność
Spotkanie z cyklu Miasto – przestrzeń – społeczność
Obowiązują zapisy
24.07 (sobota), godz. 11
Oprowadzanie po wystawie … daj nam dzisiaj w ramach
cyklu Czytelnia obrazów
od wtorku do czwartku, godz. 10-17
Gra SEPPO na wystawie … daj nam dzisiaj skierowana do grup licealistów i studentów (zajęcia z wykorzystaniem fińskiej platformy gier edukacyjnych i metody game-based learning)
Obowiązują zapisy
Zapisy na wydarzenia przez formularz
Warunkiem uczestnictwa jest otrzymanie wiadomości mailowej z potwierdzeniem.
Na wystawę i wszystkie wydarzenia towarzyszące WSTĘP WOLNY
Wszystkie produkty spożywcze, które nie zostaną wykorzystane w czasie wydarzeń towarzyszących wystawie, zostaną przekazane do Jadłodzielni* Białostockiej
Podczas wszystkich wydarzeń w Galerii Arsenał w Białymstoku przestrzegane są zalecenia lokalnej agencji zdrowia publicznego związane z rozprzestrzenianiem się COVID-19
* Jadłodzielnia – miejsce bezpłatnego dzielenia się żywnością.
CEL: przekazanie żywności potrzebującym oraz przeciwdziałanie jej marnotrawieniu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS