A A+ A++

Grillowanie/fot. gov.pl

Karkówka, kiełbasa i szaszłyki, a na ruszcie świeże papryki. Oprócz nich cukinie i pieczarki, a na dole w żarze opiekane ziemniaki. Czy to wszystko smakowite? Jak najbardziej! Jednak co o grillu myśli brzuch? On z pewnością woli ruch.

Aktywność fizyczna to przepis na zdrowie, a odpowiednia dieta przyspiesza metabolizm i zachowuje organizm w odpowiedniej formie. Czas zbliżających się wakacji skłania jednak do małych ustępstw, a słoneczna pogoda to idealna okazja do integracji przy grillu. Co na ten temat myślą częstochowianie?

– Na pewno nie w wieżowcu. Grillowanie powinno być tylko na podwórku.
– Grillowanie to dobry czas na spotkanie ze znajomymi. Dodatkowo mamy pyszne jedzenie.
– Moją ulubioną potrawą zdecydowanie jest karkówka. Chociaż ziemniaki opiekane też są pyszne.  

Jeśli padnie więc decyzja o spożyciu grillowanych potraw, warto pamiętać o kilku radach. Szczegóły przybliża Małgorzata Stanior, dietetyk kliniczny:

– Istotne jest to, aby spożywać potrawy, które nie mają na sobie czarnej sadzy. Jest ona bardzo ciężko strawna. Taka kiełbasa czy inny rodzaj mięsa leży w żołądku bardzo długo. Wpływa również na wzdęcia czy niestrawności. Po grillu długo odczuwać możemy również sytość. Nie mamy ochoty na nic innego do jedzenia, ponieważ grill nas „zapycha”.

Pamiętajmy więc, że smaczne potrawy z grilla mogą nam poważnie zaszkodzić. Szczególnie jeśli ilość jedzenia jest nadmierna i dodatkowo połączona z ketchupem, majonezem czy alkoholem. Spora dawka kalorii przyczynia się do tycia oraz wielu problemów z układem pokarmowym:

– Grill jest jednym z najcięższych posiłków pod kątem fizjologii do metabolizmu. Jeśli robimy więc grilla to warto zadbać o to, aby w danych potrawach znalazły się zioła. Szczególnie kminek, który likwidował będzie wzdęcia. Warto też wybić herbatę z rumianku czy mięty, która pobudza trawienie.

Grillowanie związane jest również z toksycznymi substancjami, które wydzielają się podczas spalania tłuszczu z mięsa. Wyciekające z rusztu szkodliwe związki, wraz z dymem, przemieszczają się z powrotem do jedzenia. Jeśli chcemy zachować zdrowie grillujmy więc z rozsądkiem. Niech potrawy będą podsmażone delikatnie, a menu zawiera również warzywną sałatkę.

ABK

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPriorytetem jest rozwój regionu – czy dolnośląscy samorządowcy wywalczą dla nas większe pieniądze z UE?
Następny artykułMieszkańcy ulicy Domaszowskiej nie chcą bloków