Mięso wołowe i drobiowe oddzielić od kości i wraz z warzywami. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmielić w malakserze lub rozdrabniarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Zimne ziemniaki, najlepiej z dnia poprzedniego przepuścić przez maszynkę lub praskę. Do ziemniaków dodać mąkę sól i jajko.Zagnieść szybko ciasto i od razu przystąpić do robienia kotletów. (jeżeli odstawimy gotowe ciasto na dłużej zawilgotnieje).
Ciasto podzielić w misce na 16 równych części. Ręce posypać mąką i z każdej części formować kulkę, a następnie placuszek. Na ziemniaczany placek nakładać porcje farszu i dokładnie formować zgrabne kotleciki zawijając brzegi placuszka, tak aby farsz znalazł się w środku.
Kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na średnim ogniu, tak aby kotlety zrobiły się złote i chrupiące, a ziemniaki w środku “doszły” i nie były surowe. Za duży płomień palnika może spowodować, że będą w środku nie dosmażone.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. W garnuszku rozgrzać masło i wrzucić na nie pieczarki, pieczarki posolić ,a by puściły sok. Smażyć cały czas mieszając. Kiedy cała woda odparuje obrać i pokroić w piórka cebulę, którą dodać do pieczarek, nadal smażyć mieszając, aż cebula nabierze koloru.
Zalać wszystko 1/2 l wody i dusić jeszcze 10 minut. Następnie rozmieszać śmietanę z mąką i zahartować ją gorącym płynem z duszenia pieczarek. (dodawać do zimnej śmietany po łyżce gorącego płynu, aż śmietana będzie ciepła cały czas ją mieszając, inaczej śmietana się zwarzy).
Śmietanę dodać do sosu i pogotować sos jeszcze kilka minut od zagotowania. Po ściągnięciu sosu z palnika dodać natkę pietruszki i wymieszać. Gorące kotleciki serwować polane sosem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS