A A+ A++

Wiosna to dobry moment na założenie przydomowego kompostownika. Jeśli tylko przestrzeń nam na to pozwala, można wykorzystać odpady zielone i niektóre odpady BIO do wytwarzania naturalnego nawozu.

Przy korzystaniu z domowego, przewiewnego pojemnika na tego typu odpady należy jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach:

  • Staraj się dawać do kompostownika materiał różnorodny – warto mieszać materiał suchy z mokrym, to przyspieszy proces kompostowania
  • Rozdrabniaj materiał, który umieszczasz w kompostowniku – im mniejszy, tym szybciej mikroorganizmy go przerobią
  • Nie wrzucaj do kompostownika cytrusów, nabiału, resztek mięsa czy spleśniałych warzyw czy owoców. Nie należy również umieszczać tam jakichkolwiek odchodów czy tym bardziej pieluszek
  • Nie zakładaj kompostownika na betonowym podłożu – do dobrego rozkładu potrzebny jest przewiew.

Samodzielne kompostowanie jest bardzo proste i pozwala nam na własnoręczne przygotowanie naturalnego nawozu ze swoich odpadków kuchennych lub odpadów zielonych z ogrodu. Prowadzenie przydomowego kompostownika jest doskonałym przykładem ekopostępowania, które powinniśmy stosować w naszym codziennym życiu.

Więcej rad i ciekawostek na temat odpadów oraz informacji o bieżących wydarzeniach z zakresu gospodarki odpadami możesz znaleźć na profilu FB W eko ZGOdzie, prowadzonym przez ZGO S.A. w Bielsku-Białej.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDziś będzie głośna próba systemów alarmowych [VIDEO]
Następny artykułPrzed nami operetkowe i musicalowe święto