Wiosna to dobry moment na założenie przydomowego kompostownika. Jeśli tylko przestrzeń nam na to pozwala, można wykorzystać odpady zielone i niektóre odpady BIO do wytwarzania naturalnego nawozu.
Przy korzystaniu z domowego, przewiewnego pojemnika na tego typu odpady należy jednak pamiętać o kilku podstawowych zasadach:
- Staraj się dawać do kompostownika materiał różnorodny – warto mieszać materiał suchy z mokrym, to przyspieszy proces kompostowania
- Rozdrabniaj materiał, który umieszczasz w kompostowniku – im mniejszy, tym szybciej mikroorganizmy go przerobią
- Nie wrzucaj do kompostownika cytrusów, nabiału, resztek mięsa czy spleśniałych warzyw czy owoców. Nie należy również umieszczać tam jakichkolwiek odchodów czy tym bardziej pieluszek
- Nie zakładaj kompostownika na betonowym podłożu – do dobrego rozkładu potrzebny jest przewiew.
Samodzielne kompostowanie jest bardzo proste i pozwala nam na własnoręczne przygotowanie naturalnego nawozu ze swoich odpadków kuchennych lub odpadów zielonych z ogrodu. Prowadzenie przydomowego kompostownika jest doskonałym przykładem ekopostępowania, które powinniśmy stosować w naszym codziennym życiu.
Więcej rad i ciekawostek na temat odpadów oraz informacji o bieżących wydarzeniach z zakresu gospodarki odpadami możesz znaleźć na profilu FB W eko ZGOdzie, prowadzonym przez ZGO S.A. w Bielsku-Białej.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS