A A+ A++

Dwutlenek tytanu (E171) jest stosowany powszechnie. Występuje w bardzo wielu produktach, w tym najwięcej spożywczych. Dlaczego się go stosuje? Ponieważ nadaje produktom kolor śnieżnobiały. Badania przeanalizowane przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wykazały, że nanocząstki dwutlenku tytanu mogą być genotoksyczne, czyli powodować uszkodzenia DNA, a to może owocować chorobami nowotworowymi.

Na razie nie ustalono bezpiecznego poziomu E171 dla organizmu ludzkiego, dlatego odradza się stosowania produktów, które zawierają ten śnieżnobiały pigment. Badania na gryzoniach wykazały bardzo szkodliwy wpływ na mikrobiom jelitowy.

W ostatnich miesiącach wiele organizacji pozarządowych opowiedziało się za podjęciem bardziej rygorystycznych działań w zakresie klasyfikacji i etykietowania dwutlenku tytanu. Niestety, substancja ta jest bardzo rozpowszechniona w przemyśle na całym świecie, dlatego uznanie jej za rakotwórczą spotkało się z ogromnym sprzeciwem producentów.

W ubiegłym roku Francja zakazała stosowania E171 w produktach spożywczych, po tym jak agencja rządowa ANSES wskazała na szkodliwy wpływ tej substancji na zdrowie. Z analizy badań przeprowadzonych przez francuski Narodowy Instytut Badań Rolniczych INRA, które zostały opublikowane w 2017 roku w mag … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułGrodzki będzie przedłużał głosowanie w Senacie!
Następny artykułCo warto przeczytać? Jaworznicka literatura