Omlet na słodko z malinami
Regularne spożywanie jajek wcale nie musi opierać się na ich jedzeniu w postaci jajecznicy lub też ugotowanych na miękko lub twardo. Równie dużą popularnością cieszą się omlety, najczęściej serwowane w wersji wytrawnej. Dzisiaj spróbujemy odczarować to danie i przedstawić przepis na omlet na słodko, z mrożonymi malinami Hortex, który można przygotować o każdej porze roku, nie tylko w lecie! Owocowy omlet można przyrządzić również w formie deseru – wystarczy, że dodamy do niego bitą śmietanę, syrop czekoladowy albo też zaserwujemy go z dżemem lub domowymi konfiturami.
Oczywiście do tego dania można wykorzystać również inne mrożone owoce, takie jak wiśnie, jagody leśne, truskawki, mango czy borówki amerykańskie. Wszystkie dostępne są w ofercie Hortex. Ważne jest tylko aby odpowiednio wcześniej je rozmrozić i posłodzić (zwłaszcza nieco kwaśne maliny oraz wiśnie).
Jakie są zalety mrożonych owoców? Można je kupić o każdej porze roku, są w pełni wartościowe pod względem odżywczym, wymagają jedynie krótkiej obróbki termicznej, a przede wszystkim wykorzystujemy w 100% kupiony produkt, bowiem nie ma żadnych odpadków (takich jak szypułki, liście czy obierki). I nade wszystko, są równie smaczne co ich świeże odpowiedniki, ponieważ mrożone są w szczycie sezonu.
Składniki dla dwóch osób:
- 3 jajka rozmiaru L,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 1,5 łyżki cukru pudru,
- masło klarowane,
- maliny mrożone Hortex.
Wykonanie:
Jajka myjemy pod bieżącą wodą, oddzielamy żółtko od białka. Białka ubijamy ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem na dużą, sztywną pianę, zaś żółtka łączymy delikatnie z przesianą mąką. Wszystko delikatnie ze sobą mieszamy tak, aby białka nie opadły. Całość przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym i smażymy na małym ogniu przez około 2-3 minut z każdej strony.
Jak dodać do omletu owoce? Można to zrobić na kilka sposobów: rozmrożone maliny posypać na wierzchu gotowego omletu i oprószyć cukrem pudrem; położyć owoce na masę i czekać, aż delikatnie się usmażą razem z jajkami lub też zblendować je na gęsty mus i polać obficie danie.
Ciekawą alternatywą jest upieczenie omletu z dodatkiem malinowego musu – z masy formujemy kółko, a w środku kładziemy owocowy mus. Całość zapiekamy w nagrzanym uprzednio piekarniku w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Gotowy wypiek możemy dosłodzić, używając do tego syropu klonowego lub tradycyjnego cukru pudru. Efektownie wygląda podany z bitą śmietanką.
Sycący koktajl owocowy Shreka
Wbrew pozorom, śniadanie nie musi mieć postaci kanapek czy owsianej papki. Równie dobrze rolę odżywczego, zdrowego posiłku może pełnić gęsty koktajl owocowo-warzywny. Wiele osób sądzi, że wystarczy zblendować kilka owoców i gotowe, to jest jednak często popełniany błąd. Sycący koktajl owocowy powinien stanowić zrównoważone połączenie warzyw, jak i owoców, a także zawierać tak zwane dobre tłuszcze, czyli oleje i nasiona pod różnymi postaciami.
Na szczęście nie trzeba czekać, aż na sklepowych półkach i targach pojawią się nowalijki, bowiem do tego przepisu idealnie nadają się mrożone owoce i warzywa, jak na przykład szpinak Hortex czy też suszone owoce. Odradzamy sięganie po kandyzowane przysmaki, bowiem często zawierają spore dawki ukrytego cukru. Ciekawy dodatek stanowią różnego rodzaju orzechy – zwłaszcza nerkowca i migdały, które nie do końca zblendowane, nadają koktajlowi dodatkowej, chrupiącej struktury. Jeśli chcemy podkręcić odrobinę zielony kolor w naszym koktajlu, to wystarczy dodać pół łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty matcha.
Składniki na jeden, duży koktajl śniadaniowy:
- trzy garście świeżego lub rozmrożonego szpinaku Hortex oraz jarmużu
- 1 zielone jabłko,
- 1 średniej wielkości banan,
- 1 łyżeczka siemienia lnianego i nasion chia,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek/oleju lnianego lub oleju z czarnuszki,
- napój roślinny, kefir lub maślanka,
- odrobina wody.
Wykonanie:
Warzywa i owoce myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy odrobiny wody, wybrany tłuszcz, nasiona siemienia lnianego oraz chia. Całość zalewamy napojem roślinnym lub nabiałem do momentu, aby przykryć masę i delikatnie zaczynamy blendować. Najlepiej to robić pulsacyjnie. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, to dodajemy dalej wodę lub mleko roślinne do momentu, aż będzie miał odpowiadającą nam konsystencję.
Kanapki z pastą warzywną z dyni i soczewicy
Z czym kojarzy się kanapka? Najczęściej jest to chleb z dodatkiem sera, wędliny i odrobiną warzyw lub jakiegoś gotowego sosu. Prawda jest taka, że spożywamy za mało warzyw, co dotyczy zwłaszcza małych dzieci. Można to zmienić, sprytnie przemycając odżywcze składniki w postaci pasty warzywnej. Jakie pieczywo wybrać do kanapek z pastą warzywną? Dobrze sprawdzi się chleb żytni, a także bułeczki typu graham.
Niewątpliwą zaletą past warzywnych jest możliwość ich przygotowania na 3-4 dni. Mogą one powstawać z połączenia jajek i warzyw (np. awokado), sera (np. sera feta i papryki), a także samych pieczonych warzyw (np. czerwonej gotowanej fasoli, pieczonych pomidorów i papryki). Szukasz pomysłu na nietypowe pasty warzywne do kanapek? Wypróbuj przepisy Hortex na pastę z bobu, marchewki i grochówki!
Niewątpliwie smak past warzywnych poprawia dodatek przypraw – nie bójmy się sięgnąć po kurkumę, curry, gałkę muszkatołową czy wszystkim dobrze znany tymianek i oregano. Fajnej, chrupiącej struktury nadają ziarna, np. słonecznika, pestek dyni, a nawet suszone warzywa, zwłaszcza kawałki buraków, cebulki czy też chipsy z jarmużu. Aromat pastom nadają warzywa przygotowane uprzednio na grillu lub też podpieczone w piekarniku z opcji grill. Uważajmy jednak na dodatek cebuli oraz czosnku – mają mocne, intensywne aromaty i mogą przytłumić smak innych składników lub też przyśpieszyć proces fermentacji (zwłaszcza dotyczy to past z dodatkiem cebulki i szczypiorku).
Składniki do pasty z dyni i soczewicy:
- 150 g suchej soczewicy,
- 150 g mrożonej dyni Hortex,
- 20 g pestek dyni,
- 10 suszonych pomidorów,
- 50 g oliwy,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
Wykonanie:
Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie (pod koniec gotowania cała woda powinna wyparować). Dynię rozmrażamy i przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, następnie blendujemy. Ostudzoną soczewicę mieszamy z dynią, dodajemy do niej pokrojony suszone pomidory, pestki dyni, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS