Podajemy prosty przepis na puree.
Składniki:
– około 1 kg ziemniaków
– 50 g masła
– 1/3 szklanki mleka
– ulubione przyprawy: sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały i umieścić w garnku z wodą, którą należy posolić. Ugotować ziemniaki jak zwykle, aż do miękkości (czyli około 20 minut). Odcedzić z wody. Następnie jeszcze gorące ziemniaki należy przetrzeć – na przykład za pomocą tłuczki do ziemniaków lub praski. Nie mają być one jednak papką.
W rondelku należy umieścić przyprawy, masło oraz mleko. Całość podgrzać, aż do rozpuszczenia się masła, a następnie zawartość garnka dodać do ziemniaków. Całość zamieszać. Najlepiej podawać na gorąco.
Smacznego!
(or)
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS