Deska do krojenia – jak wybrać?
Przy zakupie deski do krojenia powinniśmy kierować się wygodą, bezpieczeństwem oraz tym, aby była praktyczna. Deska do krojenia powinna swobodnie mieścić się na blacie kuchennym, tak by nie ograniczała wykonywania innych czynności. Nie bez znaczenia jest również grubość materiału. Podczas krojenia mięs lepiej sprawdzi się grubsza deska do krojenia, zapobiegnie to jej pęknięciu podczas rozbijania na przykład kotletów. Do krojenia warzyw przyda się elastyczna deska, która ułatwi przenoszenie pokrojonych składników. Duża deska do krojenia będzie praktycznym gadżetem podczas krojenia mięs czy dużego bochenka chleba, z kolei mała deska do krojenia sprawdzi się podczas przygotowywania kanapki na śniadanie czy krojenia małej wielkości warzywa.
Deska do krojenia Fot. shutterstock
Rodzaje desek do krojenia – jak będzie najlepsza?
W sklepach znajdziemy szeroki wybór desek do krojenia. Do najpopularniejszych i najczęściej wybieranych modeli zaliczamy deski drewniane, bambusowe, szklane, deski do krojenia granitowe.
Szklana deska do krojenia wykonana jest ze szkła hartowanego. Szkło sprawia, że deska nie chłonie żadnych zapachów ani wody, dzięki czemu, aby była sucha wystarczy ją wytrzeć ściereczką. Deską do krojenia szklaną łatwo utrzymać w czystości – wystarczy wytrzeć morką chusteczką lub umyć pod bieżącą wodą. Taka deska nie rysuje się, dzięki czemu przez długi czas pięknie wygląda. Należy jednak uważać przy przenoszeniu, ponieważ, gdy deska upadnie rozbije się na małe kawałki. Wybór desek do krojenia szklanych jest ogromny – zachęca do kupna pięknymi wzorami, które mogą stać się dekoracją kuchni.
Deska do krojenia drewniana wykonywana jest najczęściej z drewna drzew liściastych, takich jak buk, dąb, olcha. Drewniane deski są najbardziej popularne, nie tępią noży, jednak nie można myć ich w zmywarce. Choć ładnie wyglądają nowe, chłoną zapachy i wodę, mogą także ulegać odbarwieniom i zabrudzeniom podczas krojenia niektórych produktów barwiących takich jak zioła, papryka czy buraki. Deska dębowa do krojenia słynie z właściwości bakteriobójczych. Warto pamiętać, że im twardsze drewno, z jakiego wykonana jest deska do krojenia tym lepiej.
Deska bambusowa do krojenia jest w 100% naturalna i ekologiczna. Bambus jest rośliną, która rośnie szybko i szybko się odnawia. Deski z tego materiału bardzo szybko schną, są lekkie i poręczne, a cena zachęca do zakupu.
Plastikowe deski do krojenia są uniwersalne. Ich ogromną zaletą jest ich poręczność i łatwe utrzymanie w czystości, ponieważ możemy myć i ręcznie i w zmywarce. Ze względu na swoją miękkość nie tępią noży, jednak nie są odporne na zarysowania, dlatego łatwo się niszczą. Bardzo szybko się nacinają i ścierają, powinniśmy je często wymieniać. Deski z tworzywa sztucznego bardzo często posiadają rowki na bokach, dzięki czemu podczas krojenia mokrych składników woda nie kapie na blat kuchenny.
Popularność zyskuje deska do krojenia chleba, która dzięki charakterystycznym rowkom na całej swojej powierzchni pomaga odmierzyć równe kromki pieczywa – zdecydowanie ta deska będzie hitem.
Marmurowa deska do krojenia, kamienna, granitowa uznawane są za deski do krojenia najbardziej higieniczne. Mimo upływu czasu i niezależnie od tego jak często są używane zawsze wyglądają jak nowe. Zaletą jest fakt, że nie chłoną zapachów i bardzo łatwo jest utrzymać je w czystości. Bez problemu znajdziemy w sklepie czarną deskę do krojenia, która świetnie wpisze się w nowoczesną aranżację kuchni, a krojenie nawet farbujących warzyw czy owoców nie pozostawi na materiale śladów.
Dobrym wyborem jest deska do krojenia z pojemnikiem, która będzie najlepszym miejscem do gromadzenia podczas krojenia pestek czy obierek z warzyw i owoców. Podczas zsuwania pokrojonych produktów do innego naczynia z łatwością oddzielisz odpowiednią część żywności od tej, którą należy wyrzucić do kosza.
Deska do krojenia Fot. shuttterstock
Jak wyczyścić deskę do krojenia?
Bardzo ważne jest utrzymanie deski do krojenia w czystości. Najlepiej myć ją pod ciepłą wodą z płynem, a do przebarwień wykorzystać sól. Należy nią posypać deskę na kilka godzin a następnie spłukać.
Szczególnej uwagi wymagają drewniane deski do krojenia, które po każdym użyciu należy umyć pod bieżącą wodą. Absolutnie wkładamy ich do zmywarki. Po umyciu deskę trzeba wysuszyć suchą ścierką – osuszone drewno będzie bezpieczne, a mokre to idealne środowisko i pożywka dla bakterii.
Jeśli na desce kroiliśmy tłuste i intensywnie pachnące produkty warto natrzeć deskę plasterkiem cytryny lub w razie potrzeby większą ilością. Pozostawiamy deskę do krojenia w cytrynowym roztworze na 20 minut, a następnie spłukujemy pod bieżącą wodą i suszymy. Deski do krojenia szklane wystarczy myć płynem do mycia naczyń.
Jak zaimpregnować deskę do krojenia?
Niektóre modele desek do krojenia wymagają impregnacji. Drewnianą deska do krojenia koniecznie trzeba zabezpieczyć. Jeśli tego nie zrobimy pokryje się ona czarnym, nieestetyczny i niezdrowym dla naszego organizmu nalotem lub po prostu wygnie w kształt litery C. Deski drewniane chłoną wodę, dlatego wymagają odpowiedniej pielęgnacji, by mogły posłużyć przez dłuższy czas. W jaki sposób zaimpregnować deskę do krojenia?
Do impregnacji deski do krojenia możemy użyć oleju kokosowego, który rozpuszczamy w kąpieli wodnej, taki olej wniknie w szczeliny drewna i zapewni desce ochronę. Impregnując deskę do krojenia możemy użyć także ciepłej parafiny, oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek.
Deska do krojenia Fot. shutterstock
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS