A A+ A++

Wartościowy i smaczny posiłek pełen warzyw inspirowany azjatycką kuchnią. Danie przygotowujemy w woku lub głębokiej patelni. Przepis z bloga “Moniki smakołyki”.

  • 150 g soczewicy czarnej beluga,
  • 150 g kuskusu perłowego,
  • 3 marchewki (200 g),
  • 1 duża biała cebula,
  • 1 cukinia (ok. 250 g),
  • 1 niewielkie pak choi (chińska kapusta),
  • 150 g brukselki,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy,
  • sól do smaku,
  • pęczek koperku,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • sok z cytryny do smaku.
  • Soczewicę płuczemy w letniej wodzie, następnie gotujemy w proporcjach 1:2 (150 g soczewicy 300 ml wody) przez ok. 25 do 30 min, pod koniec gotowania dodajemy sól do smaku, odcedzamy.
  • W oddzielnym garnku gotujemy kuskus w lekko osolonej wodzie ok. 15 min, odcedzamy.
  • W tym czasie przygotowujemy warzywa, myjemy, obieramy.
  • Marchewki kroimy w długie słupki, cebulę na półplasterki, brukselkę (w zależności od ich wielkości) na połowę lub ćwiartki, a cukinię w niewielką kostkę. Z pak choi, od łodygi odcinamy liście, czyli zieloną część, łodygi kroimy w słupki, a liście grubo siekamy. Koperek i pietruszkę siekamy.
  • W dużym woku rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę i dodajemy brukselkę, marchew i smażymy kilka min, często mieszamy.
  • Następnie dodajemy łodygi pak choi, cukinię, doprawiamy solą, kurkumą i smażymy do momentu, aż warzywa będą miękkie, ale chrupiące, czyli al dente.
  • Do warzyw dodajemy kuskus, soczewicę, liście pak choi, koperek, pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Delikatnie mieszamy.
  • Przed podaniem, do smaku, (jak kto lubi) można dodać kilka kropel soku z cytryny, oraz skropić oliwą z oliwek.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSpis powszechny – uprzedź rachmistrza
Następny artykułPremier Czech o akcji GRU w jego kraju: to nie był akt państwowego terroryzmu