A A+ A++

Rustykalna tarta z ricottą może być sposobem na smakowitą kolację.


Rustykalna tarta z ricottą

Składniki na kruche ciasto: 

– 125 g masła 
– łyżeczka proszku do pieczenia 
– 250 g mąki 
– 1 jajko 
– 100 g cukru pudru 

Wykonanie: 

Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić ciasto aż do momentu uformowania masy w kulę. Przykryć folią i odłożyć do lodówki, aby się schłodziło. 

Składniki na masę: 

– 600-700 g serka ricotta 
– 2 jajka 
– 150 g cukru 
– łyżka skrobi ziemniaczanej 
– 45 g czekolady 

Wykonanie: 

Wszystkie składniki, oprócz czekolady, umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę. Na sam koniec dodać czekoladę i wymieszać. 

Schłodzone ciasto dzielimy na jedną większą i drugą mniejszą kulę. Większą z nich wykładamy na tartownicę o średnicy 24 cm, którą wcześniej należy wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Ciasto układamy na spód naczynia i na boki. Następnie wylewamy masę na ciasto. Na sam koniec na stolnicy wałkujemy pozostałe ciasto i wykrajamy podłużne kawałki. Układamy je na tarcie, na kształt kratki. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Smacznego! 

(or) 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPrezes PPZZ, Andrzej Supron o szansach Polaków na ME (POLSAT SPORT). Wideo
Następny artykułPożegnanie z rzecznikiem