Rustykalna tarta z ricottą może być sposobem na smakowitą kolację.
Rustykalna tarta z ricottą
Składniki na kruche ciasto:
– 125 g masła
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 250 g mąki
– 1 jajko
– 100 g cukru pudru
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić ciasto aż do momentu uformowania masy w kulę. Przykryć folią i odłożyć do lodówki, aby się schłodziło.
Składniki na masę:
– 600-700 g serka ricotta
– 2 jajka
– 150 g cukru
– łyżka skrobi ziemniaczanej
– 45 g czekolady
Wykonanie:
Wszystkie składniki, oprócz czekolady, umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę. Na sam koniec dodać czekoladę i wymieszać.
Schłodzone ciasto dzielimy na jedną większą i drugą mniejszą kulę. Większą z nich wykładamy na tartownicę o średnicy 24 cm, którą wcześniej należy wysmarować masłem i obsypać kaszą manną. Ciasto układamy na spód naczynia i na boki. Następnie wylewamy masę na ciasto. Na sam koniec na stolnicy wałkujemy pozostałe ciasto i wykrajamy podłużne kawałki. Układamy je na tarcie, na kształt kratki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego!
(or)
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS