Nasze mamy i babcie często miały w kuchni jeden wysłużony i dobrze utrzymany nóż, który sprawdzał się przy przygotowywaniu większości potraw i rzadko był wymieniany na nowy. Obecnie coraz częściej potrzebujemy więcej praktycznych narzędzi które sprawią, że gotowanie będzie prawdziwą przyjemnością.
Jak kupić, żeby nie żałować?
Rzadko sięgasz po bardziej wyspecjalizowane ostrza podczas gotowania? To duży błąd, który kosztuje cię o wiele więcej czasu i nerwów. Wybierając zestaw noży do kuchni nie kieruj się wyłącznie ceną, nawet za niewielkie pieniądze znajdziesz zestawy, które sprawdzą się niewiele gorzej niż profesjonalne modele za kilkaset złotych. Liczy się przede wszystkim odpowiedni materiał i twardość ostrza. Najlepiej w kuchni sprawdzą się noże ze stali nierdzewnej, zapewniają dużą wytrzymałość, odpowiednią twardość i przede wszystkim nie ulegają korozji, dzięki czemu są łatwiejsze w konserwacji.
Sprawdź, czego używasz w kuchni
W każdej kuchni powinien znaleźć się jeden nóż uniwersalny, który cechują dobre właściwości tnące i duża wytrzymałość. Takim modelem będzie zdecydowanie nóż szefa. Z łatwością poradzi sobie z bardziej “siłowymi” zajęciami, takimi jak cięcie twardych warzyw, ale równie dobrze sprawdzi się podczas precyzyjnych prac, jak na przykład krojenie wędliny w cienkie plasterki.
Są jednak zadania, z którymi nóż szefa sobie nie poradzi. Do krojenia delikatnych wędlin i mięs warto się zaopatrzyć w model o nieco cieńszym i węższym ostrzu, który doskonale poradzi sobie z głębokimi cięciami. Warto również mieć w kuchni cienki i elastyczny nożyk do filetowania, który – odpowiednio naostrzony – poradzi sobie z najdelikatniejszymi mięsiwami.
Poza tym dobrze będzie wybrać jeden lub dwa mniejsze nożyki przeznaczone do obierania i drylowania. Niewielki rozmiar jest ich największą zaletą, poradzą sobie z precyzyjnymi pracami dużo lepiej niż dłuższe modele. Nie wolno również zapominać o ząbkowanym nożu do pieczywa. Sprawdzi się nie tylko do chleba czy bułek, ale również do porcjowania owoców i warzyw z twardą skórą, na przykład arbuza, dyni czy melona.
W zestawach znajdziesz również ostrza, które przydadzą się podczas rozwiązań “siłowych”, najlepszym przykładem będzie tasak o prostej i długiej krawędzi tnącej. Takie ukształtowanie ułatwia oddzielanie dużych kawałów mięsa, jak i krojenie go razem z kością. Gruba głownia zniesie najmocniejsze uderzenia i możesz mieć pewność, że nie złamie się ani nie wykrzywi.
Czym i jak ostrzyć nóż
Żaden nóż nie zachowa swojej ostrości na wieki, dlatego należy zadbać również o odpowiednią ostrzałkę. Najpopularniejszą opcją, która sprawdzi się w przypadku większości noży będzie klasyczna ostrzałka szczelinowa w wersji manualnej bądź automatycznej. Dwa nachodzące na siebie pręty bądź kółka ostrzące mają za zadanie należycie wyprofilować szlif i nadać mu idealną ostrość. Samo ostrzenie przebiega błyskawicznie, a efekt widoczny jest od razu.
Użycie kamienia ostrzącego wymaga więcej pewności siebie i odpowiedniego zaangażowania. Przede wszystkim musisz należycie wyczuć ostrze dbając o odpowiedni nacisk, a także zadbać o zachowanie właściwego kąta ostrzenia. Kamienie ostrzące są bardziej uniwersalne, sprawdzą się zarówno przy klasycznych nożach, jak i tych wymagających wysokiego szlifu, jak na przykład obieraki czy noże do filetowania.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS