O właściwościach prozdrowotnych jajek mówi się coraz więcej. Niegdyś uznawane za zdrowe tylko w ograniczonej ilości, posądzane o wywoływanie miażdżycy.
Dziś okrzyknięte jednym z najzdrowszych produktów, źródłem białka i wszystkich witamin poza jedną – witaminą C. Nie jest to jednak ujmą dla jajek, bo poza kwasem askorbinowym zawierają całe mnóstwo witamin i mikroelementów. Kwasy tłuszczowe, trudno dostępne gdzie indziej selen i mangan, a także wartościowy cynk, żelazo i magnez, oto definicja jajka.
A do tego lecytyna, betaina i cholina. Jajka są ważne dla układu nerwowego, pokarmowego i kostnego. Polecane ciężarnym, matkom, dzieciom, niejadkom i anemikom.
Jest jednak coś jeszcze, czyli związek chemiczny istotny dla naszego zdrowia, ale jednocześnie odpowiadający za charakterystyczny zapach gotowanego jaja. Zapach, który nie każdemu kojarzy się dobrze.
Mowa oczywiście o siarce, która ma działanie przeciwzapalne i wspiera regenerację chrząstki, usprawniając działanie stawów. A co ma siarka wspólnego ze srebrną zastawą? Sprawdźmy.
Pomysł na szybkie pisanki. Rodzina będzie zachwycona
Istnieje hipoteza mówiąca, że długowieczność arystokracja zawdzięczała używaniu srebrnych sztućców. Nie od dziś wiadomo, że srebro ma właściwości antybakteryjne. Dziś raczej doceniamy piękno oraz klasę srebrnych sztućców i chętnie wyciągamy je na święta. Polerujemy i z pietyzmem układamy na stole przed uroczystym świętowaniem.
Ale uwaga! Połączenie gotowanych na twardo jajek i srebrnych sztućców nie jest wskazane. Dlaczego? Jak się okazuje srebro wchodzi w reakcję chemiczną z bogatymi w siarkę jajkami. Choć, jak uspokajają naukowcy, nie jest to szkodliwe dla zdrowia, to na pewno szkodzi sztućcom. Reakcja chemiczna odpowiedzialna jest za pojawienie się na nich czarnego osadu siarczku srebra – który trudno jest doczyścić.
Nie to jest jednak najgorsze. Reakcja zachodząca między jajkiem a srebrem sprawia, że danie nabiera zdecydowanie niepożądanego, metalicznego smaku.
Cóż, choć srebro prezentuje się okazale i na pewno jest ozdobą stołu, to lepiej zostawić je do serwowania deseru. To zagwarantuje, że pyszne, pachnące jajka nie okażą się wielkanocnym “zgniłym jajem”.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS