Punta Tragara – najpiękniejszy hotel na wyspie Capri
to jeden z najwspanialszych i najbardziej eleganckich hoteli jaki kiedykolwiek widziałam. Oferuje najpiękniejsze widoki na wyspie, a właściciele zadbali o to, by podczas pobytu gości cieszył dosłownie każdy najmniejszy szczegół.
POŁOŻENIE – WYSPA CAPRI
Punta Tragara znajduje się na Wyspie Capri – niewielkiej, bo liczącej zaledwie 10,4 km2, górzystej, słynącej z wąskich, krętych uliczek, luksusowych hoteli, barwnych, kwitnących ogrodów. Sława Capri sięga czasów starożytnych, kiedy od zgiełku Rzymu uciekali tutaj rzymscy cesarzowie. Dziś wyspa nadal przyciąga turystów, zarówno z południowych miast Włoch, a także tłumy zwiedzających z całego świata.
Punta Tragara to wyrzeźbiony w skale pięciogwiazdkowy hotel, malowniczo położony u wybrzeży wyspy. Stąd można podziwiać zapierający dech widok na błękitne morze oraz na legendarne klify Faraglioni. Polecam też być w hotelu o zachodzie słońca, bo z basenu lub z okien restauracji można podziwiać niesamowitą grę kolorów.
Hotel położony jest na końcu uroczej ulicy Via Tragara. Z portu korzystając z kolejki i przemierzając krótką trasę na piechotę można tu dotrzeć w około 15 min. W okolicy znajdują się najpiękniejsze plaże na wyspie : skalista plaża La Fontelina Beach oraz plaża Marina Piccola Bay.
PUNTA TRAGARA – HISTORIA HOTELU
W 1920 r. urodzony w Lombardii inżynier Emilio Errico Vismara wybrał Punta Tragara jako idealne miejsce do budowy willi położonej wysoko nad morzem z widokiem na formacje skalne Faraglioni. Kilka lat później willa stała się domem dla amerykańskiego dowódcy podczas II wojny światowej. Do gości tego wyjątkowego miejsca należeli m.in. generał Dwight D. Eisenhower i Winston Churchill.
W 1968 roku willę nabył hrabia Goffredo Manfredi i przekształcając ją w 1973 roku w hotel. Od tego czasu hotel Punta Tragara cieszy się niezwykłą popularnością, zachwyca położeniem, gościnnością, stylem i klimatem.
PUNTA TRAGARA
Hotel odznacza się niesamowitą elegancją i klasą. Styl i wystrój wsłuchuje się w klimat Capri, ale jednocześnie interpretuje go z lekkim, osobistym akcentem. Od pierwszego momentu byłam zachwycona. Hotel dysponuje luksusowymi, przestronnymi pokojami oraz apartamentami. Każdy pokój odznacza się niepowtarzalnym wystrojem. Z niektórych pokoi roztacza się widok na morze, a z innych – na ogród. W moim był widok na Faraglioni! Mogłam je podziwiać z wielkiego tarasu, z sypialni, a nawet z okna łazienki, biorąc prysznic. To było niesamowite i niezapomniane doświadczenie!
W pokojach i apartamentach zadbano o każdy szczegół – marmurowe łazienki, piękne, eleganckie meble, najwyższej klasy kosmetyki, które znalazłam w łazience!
Ale Punta Tragara to także nowoczesne SPA, które oferuje rozmaite masaże i zabiegi pielęgnacyjne z zastosowaniem ekskluzywnych kosmetyków na bazie alg i soli morskiej (centrum odnowy biologicznej obejmuje również salon fryzjerski), 2 odkryte baseny i restauracja. Zaledwie kilka kroków od basenów znajduje się siłownia. Goście mogą w pełni korzystać z najwyższej klasy sprzętu Technogym, od maszyn do biegania i rowerów treningowych po nowoczesny system treningowy.
Strefa basenów to bardzo ciekawie urządzone miejsce. Jeden z basenów jest ogrzewany i dysponuje dyszami do hydromasażu. Przy drugim znajdują się wysokie schody z kamienia, na których można się opalać i odpoczywać. Wokół jest wiele kaktusów, kwiatów, drzewek cytrynowych, a z infinity roztacza przepiękny się widok na zatokę Marina Piccola. Znajdziecie tutaj także bar i restaurację, oraz spokojniejsze miejsce na odpoczynek, z widokiem na miasteczko.
HOTEL – KUCHNIA
Capri to triumf smaków. Jest tutaj wszystko: najświeższe składniki, od owoców i warzyw po ryby i sery. Same cytryny wystarczą, aby zainspirować całe menu. Punta Tragara jest równie niezwykła ze względu na elegancką, naturalną, współczesną kuchnię.W hotelu są doskonałe śniadania, ale warto zatrzymać się tu także na obiad lub kolację w restauracji Monzù.
RESTAURACJA LE MONZÙ
Nazwa „Monzù” to przerobienie francuskiego słowa „Monsieur”, a tak nazywano szefów kuchni, którzy pracowali na dworze wiodących neapolitańskich rodzin arystokratycznych między XIII a XIX wiekiem. Menu szefa kuchni Lionetti obejmuje wiele historycznych, ulubionych potraw Capri i potraw neapolitańskich. Zapewniam Was, że każda z nich to niebo w gębie.
Sam szef kuchni restauracji mówi, że Capri to całe jego życie. Zaznacza, że szuka w kuchni szacunku dla składników, czystych smaków, pięknej prezentacji. Menu to potrawy od makaronu i ziemniaków z niebieskim homarem i wędzonym serem provola z gór Lattari po pokrojonego czerwonego tuńczyka z sosem z owoców cytrusowych. Tutaj każdy gość może spróbować prawdziwego arcydzieła kuchni śródziemnomorskiej.
MONZÙ – GIN CLUB & AMERICAN BAR
Bar jest idealnym miejscem na zaspokajający pragnienia zarówno w czasie kąpieli w basenie, jak i w kolorach zachodzącego słońca przed romantyczna kolacją. Najbardziej ekskluzywny koktajl w Monzù? Jest ich wiele. Barman zaproponuje Ci może „Tragarę”, zrobioną z syropu z marakui, kordowej limonki, wódki i sody cytrynowej. Łyk romantycznego Capri.
Będąc tutaj naprawdę chciałam, aby czas się zatrzymał, bo każda chwila spędzona w Punta Tragarze była pełna smaku i emocji. Mam nadzieję, że kiedyś jeszcze tu wrócę!
A jeśli Wy wybieracie się tutaj życzę Wam udanego pobytu i oczywiście udanej podroży!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS