A A+ A++

Niskie stężenie witaminy D, w szczególności znikoma obecność kalcyfediolu w organizmie osoby zakażonej SARS-CoV-2, podnosi ryzyko wystąpienia zgonu wskutek COVID-19 – wynika z ustaleń zespołu badawczego z Meksyku. Wspomniana substancja jest jednym z produktów metabolizmu witaminy D3 w organizmie.

Według autorów studium randomizowanego na grupie ponad pół tysiąca osób niedobory kalcyfediolu sprzyjają pojawianiu się zakrzepicy, a także burzy cytokinowej, i w konsekwencji mogą wywoływać stany zapalne w płucach i prowadzić do zgonów.

Opublikowane na portalu medRxiv badanie dowodzi, że wśród podda … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułW centrum Kochłowic stanęło serce na plastikowe nakrętki
Następny artykułThe Athletic pisze o Polaku. „Polski Messi”