Przygotowałam dla Was 3 banalne i przepyszne fit przepisy na zdrowe dania na wynos, które pomogą utrzymać naszą dietę w ryzach – a przy okazji są smakowite, więc jedzenie ich będzie przyjemnością. Nic, tylko gotować!
Dzisiaj przygotowałam posiłki w słoikach, ale równie dobrze możecie przygotować je w zwykłych pojemnikach o dowolnym kształcie. Słoiki jednak są moją ulubioną formą przenoszenia jedzenia, bo można danie ułożyć warstwowo i dzięki temu jest bardziej „świeże”.
3 PRZEPISY NA ZDROWE POSIŁKI NA WYNOS
Sałatka z kaszą orkiszową, burakiem i serem kozim – 1 porcja
Składniki:
- 50 g kaszy orkiszowej Sonko
- duża garść świeżej rukoli
- 1 średni burak
- 40 g sera koziego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słonecznika
Przygotowanie:
- Najpierw przygotowujemy buraka – musimy go upiec. Owijamy go folią (nie obieramy). Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra-dół) i wrzucamy tam owiniętego folią buraka na blaszce. Pieczemy 60 minut.
- Gdy burak się upiecze, obieramy go ze skórki i kroimy w kostkę.
- Kaszę orkiszową gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
- Układamy sałatkę warstwowo w słoiku: zaczynamy od oliwy z oliwek, następnie kasza orkiszowa, ser kozi, pieczony burak, słonecznik i na koniec dodajemy rukolę.
Meksykańskie fit danie – 1 porcja (można zrobić więcej porcji, mnożąc liczbę składników przez liczbę porcji)
Składniki:
- 60 g ryżu
- 100 g mięsa mielonego z indyka
- 1/3 czerwonej cebuli
- 2 łyżki kukurydzy
- 1/3 pomidorów z kartonika
- 0,5 awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 plasterek sera żółtego
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
- Kroimy czerwoną cebulę w kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego. Dodajemy cebulę i czosnek i krótko smażymy.
- Dodajemy mięso mielone z indyka, posypujemy przyprawami: sól, pieprz, ja używam także czerwonej papryki ostrej, kminku.
- Gdy mięso się usmaży, dodajemy pomidory z kartonika i jeszcze przez chwilę gotujemy całość na patelni.
- Układamy całość warstwowo: ryż, mięso z pomidorami, kukurydza, pokrojone awokado i na końcu – pokrojony kawałek żółtego sera (można użyć mozarelli).
Budyń z kaszy orkiszowej
Składniki:
- 50 g kaszy orkiszowej Sonko
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 60 g mleka roślinnego lub zwykłego
- dowolne owoce sezonowe
Przygotowanie:
- Gotujemy kaszę wg instrukcji na opakowaniu.
- Do blendera wrzucamy ugotowaną kasze, syrop klonowy i mleko. Blendujemy na gładką masę.
- Dekorujemy ulubionymi owocami lub musem owocowym.
PRZEPISY NA ZDROWE POSIŁKI NA WYNOS – ZNAJDŹ WIĘCEJ POMYSŁÓW:
Szukasz jeszcze innych pomysłów na fit posiłki? Sprawdź inne zdrowe przepisy w moim dziale
A jeśli chcecie więcej informacji o zdrowym trybie życia to koniecznie wejdźcie na – znajdziecie tam miedzy innymi moje artykuły. 🙂
Zapraszam Was do Dzięki temu będziecie na bieżąco, bo powiadomienia dostajecie od razu po publikacji filmu, ale też mi będzie po prostu, po ludzku, miło.
Dołącz do mnie na i po dodatkową dawkę motywacji!
Partnerem filmu jest marka Sonko.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS