Ugotowane na twardo jajka można przechowywać w lodówce – w skorupkach lub obrane. Obie metody są poprawne, wygodniejszą metodą jednak jest trzymanie w lodówce jajek obranych, ponieważ skorupka odchodzi najlepiej od świeżo ugotowanych, ostudzonych jaj. Wtedy jednak jajka trzeba włożyć do ściśle zamykanego pojemnika, by nie obeschły.
Zastanawiasz się, jak długo jajka na twardo mogą przebywać w lodówce, by nadawały się do spożycia? Będziesz zaskoczony – aż tydzień. Aby jednak mieć pewność, że jajka nie zaszkodzą, należy schować je do lodówki zaraz po ostudzeniu w zimnej wodzie. W temperaturze pokojowej jajka na twardo mogą bezpiecznie spędzić 1-2 godziny. Najlepiej jednak schować je w lodówce tak, szybko, jak to tylko możliwe.
A co ze śniadaniem wielkanocnym? To wtedy na stole lądują duże ilości potraw z jajkami – zupa, jaja faszerowane, jajka z chrzanem, pasty jajeczne i sałatki z jajkami. By upewnić się, że nie dojdzie do zatrucia pokarmowego dania z jajkami postaw na świątecznym stole na chwilę przed tym, jak zasiądziesz z rodziną do stołu.
Najlepiej, by sałatki podane były w małych salaterkach, to samo dotyczy innych potraw z jajami – tak, by w krótkim czasie zostały zjedzone. Jeśli po wielkanocnym śniadaniu pozostaną ci resztki, schowaj je jak najszybciej do lodówki.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS