A A+ A++

Badacze z Uralskiego Uniwersytetu Federalnego z kolegami z Indii na łamach “Journal of Food Engineering” przedstawili pełną nietypowych zalet folię do pakowania spożywczych produktów.

Z jej pomocą można pakować różne rodzaje produktów spożywczych – owoce, warzywa, mięso czy owoce morza. Składa się przy tym z naturalnych składników i w wodzie, w ciągu jednej doby rozpuszcza się aż w 90 proc., a przy tym jest jadalna.

– Stworzyliśmy trzy rodzaje błon do pakowania jedzenia opartych na dobrze znanym naturalnym, otrzymywanym z morskich glonów biopolimerze – alginianie sodu – wyjaśnia jeden z autorów wynalazku, Rammohan Aluru. – Jego cząsteczki mają taką właściwość, że formują błony. Alginian sodu jest obiecującą makrocząsteczką z możliwością tworzenia błon przez hydrolizę i w dużych ilościach występuje w ścianach komórkowych w połączeniu z różnymi solami. Największą zaletą alginianu sodu jest to, że w środowisku wodnym zachowuje się jak płynny żel – kontynuuje naukowiec.

ZOBACZ: Powstały jadalne szczepionki w formie cukierków. To przyszłość medycyny

Badacze połączyli alginian z naturalnym przeciwutleniaczem – kwasem ferulowym, co umożliwiło uzyskanie podwójnej korzyści. Po pierwsze nadało to folii wytrzymałość, a po drugie sprawiło, że przedłuża ona przydatność opakowanych produktów do spożycia. – Pożywienie dłużej pozostaje świeże dzięki składnikowi, który spowalnia proces utleniania – podkreśla jeden z naukowców prof. Grigory Zyryanov.

Łatwa produkcja

Dodatkowo naukowcy mogą dodać naturalne substancje, które także poprawią możliwości przechowywania produktów. – Czosnek, kurkuma i imbir zawierają substancje, które mogą zapobiegać roznoszeniu wirusów – twierdzi badacz.

Kolejną zaletą jest prostota wytwarzania folii, które nie wymaga szczególnych, nowego typu urządzeń. – Folię można wytwarzać np. w fabryce polimerów. Jedynym warunkiem jest spełnienie standardów odpowiednich dla żywności. Jeśli w pobliżu znajduje się niewyczerpane źródło glonów czyli ocean, wytwarzanie takich błon nie będzie trudne – mówi prof. Zyryanov.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułUwaga! Zmiana czasu na letni [ Społeczeństwo ]
Następny artykułBlokada Kanału Sueskiego może jeszcze bardziej wpłynąć na rynek ropy naftowej