Badacze z Uralskiego Uniwersytetu Federalnego z kolegami z Indii na łamach “Journal of Food Engineering” przedstawili pełną nietypowych zalet folię do pakowania spożywczych produktów.
Z jej pomocą można pakować różne rodzaje produktów spożywczych – owoce, warzywa, mięso czy owoce morza. Składa się przy tym z naturalnych składników i w wodzie, w ciągu jednej doby rozpuszcza się aż w 90 proc., a przy tym jest jadalna.
– Stworzyliśmy trzy rodzaje błon do pakowania jedzenia opartych na dobrze znanym naturalnym, otrzymywanym z morskich glonów biopolimerze – alginianie sodu – wyjaśnia jeden z autorów wynalazku, Rammohan Aluru. – Jego cząsteczki mają taką właściwość, że formują błony. Alginian sodu jest obiecującą makrocząsteczką z możliwością tworzenia błon przez hydrolizę i w dużych ilościach występuje w ścianach komórkowych w połączeniu z różnymi solami. Największą zaletą alginianu sodu jest to, że w środowisku wodnym zachowuje się jak płynny żel – kontynuuje naukowiec.
ZOBACZ: Powstały jadalne szczepionki w formie cukierków. To przyszłość medycyny
Badacze połączyli alginian z naturalnym przeciwutleniaczem – kwasem ferulowym, co umożliwiło uzyskanie podwójnej korzyści. Po pierwsze nadało to folii wytrzymałość, a po drugie sprawiło, że przedłuża ona przydatność opakowanych produktów do spożycia. – Pożywienie dłużej pozostaje świeże dzięki składnikowi, który spowalnia proces utleniania – podkreśla jeden z naukowców prof. Grigory Zyryanov.
Łatwa produkcja
Dodatkowo naukowcy mogą dodać naturalne substancje, które także poprawią możliwości przechowywania produktów. – Czosnek, kurkuma i imbir zawierają substancje, które mogą zapobiegać roznoszeniu wirusów – twierdzi badacz.
Kolejną zaletą jest prostota wytwarzania folii, które nie wymaga szczególnych, nowego typu urządzeń. – Folię można wytwarzać np. w fabryce polimerów. Jedynym warunkiem jest spełnienie standardów odpowiednich dla żywności. Jeśli w pobliżu znajduje się niewyczerpane źródło glonów czyli ocean, wytwarzanie takich błon nie będzie trudne – mówi prof. Zyryanov.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS