Wizyta w Japonii to spełnienie marzeń wielu z nas. Cudowne zabytki, niesamowite widoki, tętniące życiem miasta to tylko część atrakcji, które czekają każdego spragnionego egzotyki podróżnika. Japonia ma do zaoferowania znacznie więcej – swoją narodową kuchnię, która nie bez przyczyny uchodzi za jedną z najzdrowszych kuchni świata. W końcu jak wiadomo, Japończycy charakteryzują się ogromną żywotnością i mogą z powodzeniem zawdzięczać to swojej diecie. Czego warto spróbować podczas wizyty w Japonii? Poniżej przedstawione są najważniejsze potrawy, których grzechem byłoby nie zjeść podczas wizyty w Kraju Kwitnącej Wiśni.
Sushi
Sushi wszelkiego rodzaju to obowiązkowy punkt każdej wyprawy w ten region Azji. Będąc w Tokio, ale też w mniejszych mieścinach, na każdym kroku natrafiamy na wiele restauracji i barów serwujących tradycyjne Japońskie Sushi. Warto próbować go jak najwięcej – niska kaloryczność, wysoka zawartość białka, węglowodanów i mikroelementów sprawia, że jest to idealne danie dla wszystkich osób, które pragną dbać o linię. Co ciekawe, sushi w Polsce uważa się za potrawę ekstrawagancką. W Japonii jest to natomiast jeden z podstawowych elementów diety każdego Japończyka. Warto korzystać z każdej wolnej chwili, by spróbować pysznego sushi.
Ramen
Ramen to kolejne danie, które możemy spotkać praktycznie w każdym miejscu Japonii. Punktem wspólnym każdego ramenu jest bulion oraz makaron. Jednak na tym część wspólna się kończy. W zależności od regionu Japonii, specyfiki restauracji i naszych preferencji, jesteśmy w stanie znaleźć nawet kilkadziesiąt odmian tego dania. Sam bulion ma różne odmiany – klarowny, podobny do naszego rosołu, lub bardzo zawiesisty. To, co znajdzie się w samej zupie to już inwencja twórcza nas i kucharzy przygotowujących dla nas to tradycyjne japońskie danie. Warto w Japonii spróbować ramenu zarówno w tradycyjnej japońskiej restauracji, jak również w jednej z sieci specjalizującej się właśnie w tym daniu.
Więcej informacji: Sprawdź ramen w menu warszawskiej restauracji Gold Sushi – dowiedz się więcej
Takoyaki
Takoyaki nie bez powodu nazywany jest królem street foodu japońskiego. Są to kulki wysmażone z ciasta pszennego. W środku takiej kulki posmakować możemy kawałków ośmiornicy. Tego typu przysmaki uliczne przygotowuje się najczęściej na specjalnych, dedykowanych patelniach, które posiadają małe wgłębienia, które pomieszczą tylko jedno takoyaki. Przysmak najlepiej smakuje z tuńczykiem lub majonezem.
Gyoza
Pierożki Gyoza to przysmak, który z powodzeniem trafił już do Polski i jest doceniany przez wszystkich miłośników pierogów. Pierożki gyoza, wywodzące się z Japonii to przysmak, który zawiera w sobie, podobnie jak nasze tradycyjne pierogi, mieso lub kapuste. Samo ciasto pierożków Gyoza jest jednak niesamowicie cienkie, a te najsmaczniejsze przyrządzane są na parze. By nadać ciastu charakterystycznej chrupkości, preferuje się krótkie podsmażanie pierożków na patelni z każdej strony. Tego typu danie obowiązkowo musi zostać podane z dużą ilością sosu sojowego.
Wymienione powyżej dania to zaledwie wierzchołek góry lodowej tego, czego warto spróbować podczas swojej podróży do Japonii.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS