A A+ A++

Od 6 kwietnia 1200 restauracji i pizzerii otworzy drzwi w porze obiadu i kolacji. “Nie mamy nic do stracenia” – mówią ich właściciele. “To kwestia przeżycia”.

Ogłosił to Paolo Bianchini, szef organizacji MIO Italia (Movimento Imprese Ospitalità), grupy zrzeszającej małych przedsiębiorców sektora hotelarsko-gastronomicznego. Spośród tych 1200 lokali 300 znajduje się w Rzymie i regionie Lacjum, którego Wieczne Miasto jest stolicą.

“Od wtorku 6 kwietnia 1200 restauracji, pubów-piwiarni, pizzerii w całych Włoszech otworzy drzwi w porze obiadu i kolacji. To nie jest prowokacja ani akt demonstracji, tylko kwestia przetrwania” – zaznaczył P. Bianchini, a jego słowa przytacza największy mediolański dziennik “Corriere della Sera”. “Od roku drobni przedsiębiorcy w branży gastronomicznej są zmuszani do zamykania się, otwierania i zamykania, wbrew badaniom naukowym, bez perspektyw, planowania, systemów naprawczych, rozsądnej rekompensaty, interwencji w zakresie kosztów stałych. Niczego” – podkreśla szef MIO. “Nie są już panami teraźniejszości i przyszłości, dotyczy to także ich rodzin. Wraz z ostatnim dekretem wsparcia zapewniono im jedynie jałmużnę, która w dodatku ma się pojawić dopiero po 10 kwietnia” – dodaje P. Bianchini.

W międzyczasie – jak zauważają szefowie organizacji – wciąż dochodzi do kolejnych bankructw, a eksmisje i wezwania napływają do sądów. Podkreślają, że kraj – w wyniku błędnych decyzji politycznych – traci, jedną po drugiej, ważne firmy, które razem wytwarzały 30 proc. PKB.

A to nie wszystko. “Państwo przygląda się bezradnie i nieodpowiedzialnie upadkowi produktów »made in Italy« oraz sektora dystrybucji, spowodowanego niemożnością spłacania przez branżę kredytów”{ – tłumaczy P. Bianchini. {“Nie mamy już nic do stracenia. W obliczu nieuchronnego pogrzebu barów, restauracji, pizzerii, pubów kierownictwo MIO Italia spotkało się w niedzielę 21 marca, aby zastanowić nad jedyną możliwą, wymuszoną opcją – otwarciem, wbrew przepisom, ale zgodnie ze wszystkimi obostrzeniami antycovidowymi, naszych lokali. W porze obiadu i kolacji. Na stałe” – kończy szef MIO.

«« | « |


1

| » | »»

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMegahity wrócą do kin. Na te filmy czekają miliony widzów
Następny artykułŻurawie przyleciały do Świętokrzyskiego Parku Narodowego [WIDEO]