Klasyczna „plujka” czy zwykłe espresso dalej mają swoich wiernych zwolenników, jednak dawno już poszliśmy krok dalej. Wraz z upowszechnieniem domowych ekspresów ciśnieniowych smakami oryginalnych, nieoczywistych połączeń z kawą w roli głównej możemy cieszyć się bez konieczności wizyt w najdroższych kawiarniach i restauracjach. Tak naprawdę, wystarczy pomysł i chęć, by go przetestować.
Kawa z cynamonem i wanilią
Świeżo zmieloną kawę (polecana zwłaszcza mieszanka Arabica i Robusta, w proporcjach 1:3) mieszamy ze szczyptą startej wanilii i cynamonu, zaparzamy. Osobno podgrzane mleko spieniamy i słodzimy cukrem trzcinowym. Do kawy w filiżance dodajemy mleko z pianką, posypujemy szczyptą cukru. Aby wzmocnić aromat, w słoiku z cukrem możemy na stałe umieścić laskę wanilii.
Do przygotowania takiej kawy, której siła tkwi w prostocie, niezbędny będzie ekspres z młynkiem (najlepiej ceramicznym) oraz podgrzewaczem i spieniaczem mleka. Warto przyjrzeć się modelowi Siemens TP 507R04, który – poza intuicyjnym przygotowaniem zestawu standardowych kaw – umożliwia również eksperymenty ze smakiem.
Kawa po belgijsku
Zaparzoną kawę (oczywiście najlepiej świeżo zmieloną) wzbogacamy ubitym na półsztywno białkiem z jajka kurzego z dodatkiem wanilii. Do filiżanki wlewamy gorącą kawę, dolewamy wedle uznania gorącego mleka (nie powinno być spienione!), na sam wierzch nakładamy ubite białko z wanilią. Z wierzchu możemy lekko oprószyć napój kardamonem.
W przygotowaniu kawy po belgijsku pomoże niemal każdy domowy ekspres ciśnieniowy z młynkiem i funkcją podgrzewania mleka, na przykład Saeco Xelsis. Prawdziwy Rolls Royce wśród ekspresów, pozwala także nie zabawę z niecodziennymi smakami i kawowe eksperymenty.
Kawa Mojito
Zaskakujące połączenie, którego rezultatem jest przepyszna kawa na zimno o nietypowym charakterze. Przygotowujemy pojedyncze, tradycyjne espresso, które odstawiamy do ostygnięcia. W wysokiej szklance przygotowujemy dodatki smakowe – cząsteczki limonki, kilka liści mięty i brązowy cukier, które razem miażdżymy do puszczenia soku przez cytrusa. Dodajemy kruszony lód, wodę gazowaną, a na koniec wlewamy ostudzone espresso. Nieoczywiste doznania smakowe i cudowne orzeźwienie.
Podstawą jest oczywiście espresso z odpowiedniej mieszanki świeżo mielonych ziaren. Aby je przygotować, przyda się ekspres o dużej mocy i wysokim ciśnieniu – taki jak Nivona CafeRomantica 841, zapewniający ciśnienie 15 barów i moc aż 1465W.
Kawa a’la Chai Latte
Chai latte to lubiany na całym świecie wywar herbaciany, wzbogacony różnorakimi przyprawami. Ma specyficzny, bardzo „zielony” smak. Dla wielbicieli gorzko-kwaśnego smaku kawy powstała odmiana oparta właśnie o czarny napój z mielonych ziaren, gdzie herbatę zastępujemy ulubionym rodzajem kawy – od espresso po latte. W pół szklanki wody gotujemy przyprawy – pół łyżeczki cynamonu, mielonego imbiru, kardamonu, kilka goździków, odrobinę miodu. Do tak przygotowanej, aromatycznej mikstury dodajemy swoją ulubioną kawę – z mlekiem lub bez, całość dokładnie mieszamy. Podajemy na zimno lub na gorąco.
Do takich eksperymentów przydać może się ekspres wielofunkcyjny, który pozwoli na przygotowanie różnych kaw, byśmy mogli znaleźć nasze idealne połączenie, jak Melita CI Pure Black. Z nim przygotowanie takich kaw jak Cafe Crema, cappuccino, espresso czy latte macchiato nie będzie problemem, a moc 1400W gwarantuje wyciągnięcie maksimum smaku i aromatu z ziaren.
Kawa o smaku pomarańczy z pianką imbirową
Kawowy napój wzbogacony o cytrusowe, słodkie nuty pomarańczy i orientalny imbir. Znów, dowolność w wyborze kawy – tak konkretnych ziaren, jak sposobu przyrządzenia – espresso, przedłużone lub kawa z mlekiem. Grubo siekany imbir gotujemy wraz z mlekiem i zaparzamy przez 10 min pod przykryciem. Sparzoną pomarańczę obieramy, lekko wyciskając dodajemy do mleka. Do naszej ulubionej kawy dodajemy podgrzaną ponownie miksturę (mleko można spienić wedle upodobania), dekorujemy skórką z pomarańczy.
Kolejna pozycja, do przygotowania której najbardziej przydatny będzie ekspres wielofunkcyjny, nastawiony na wszechstronność – jak DeLoghi Dinamica ECAM, w którym z łatwością przygotujemy nie tylko latte i espresso, ale również cappuccino, macchiato czy ristretto.
Nie bójmy się eksperymentować
Kawa stanowi bardzo wdzięczny obiekt eksperymentów kulinarnych, potrafi tworzyć ciekawe i bogate kompozycje z wieloma nieoczywistymi składnikami. Pozwólmy sobie na odrobinę szaleństwa, pobawmy się i potestujmy z napojami na gorąco i na zimno, a być może zaskoczymy naszych gości. Podstawą tych eksperymentów powinna być bez wątpienia dobrej jakości kawa, ze świeżo mielonych ziaren – przygotowana w domowym ekspresie ciśnieniowym o odpowiedniej mocy.
Wszystkie produkty znajdziesz na: RTV EURO AGD
Materiał partnera: RTV Euro AGD
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS