Nietypowa sałatka z dodatkiem mielonego mięsa. Warzywa i mięso układamy warstwowo, a poszczególne warstwy smarujemy sosem. Możemy ją wykorzystać do obiadu lub jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa.
REKLAMA
Warstwowa sałatka meksykańska
Składniki:
– 400 g mięsa mielonego
– czerwona cebula
– puszka czerwonej fasoli
– 3 pomidory
– puszka kukurydzy
– sałata lodowa
– ogórek
– sos: 4-5 łyżek majonezu + 3-4 łyżki jogurtu naturalnego + ulubione przyprawy
– przyprawy: sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie
Wykonanie:
Mięso mielone smażymy na patelni z drobno posiekaną czerwoną cebulą, odrobiną oleju i ulubionymi przyprawami. Odstawiamy do przestygnięcia.
Sałatę rwiemy, pomidory i ogórka kroimy w kostkę. Na dno miski wykładamy sałatę lodową, następnie pomidora, kukurydzę, ogórki, mięso mielone. Po każdej warstwie powinna się znaleźć cienka warstwa sosu. Na samą górę wykładamy czerwoną fasolę. Odstawiam do schłodzenia do lodówki.
Smacznego!
(or)
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS