A A+ A++

Mazurek wielkanocny to symbol kończącego się Wielkiego Postu. Wypiek ten pochodzi z Turcji, na polskich stołach zagościł w XVIII. Ciasto to można w dowolny sposób dekorować, dzięki czemu cieszy nie tylko podniebienia, ale także oczy. Tym razem wypróbuj jego unowocześnioną wersję.

Ania Starmach na swoim Instagramie zaproponowała interesujący przepis:

“Kruchy spód i słodkie nadzienie. Ten mazurek musi znaleźć się na Twoim stole wielkanocnym” – zachęca gwiazda na swoim profilu. Zdjęcie wypieku sprawia, że wszystkim łasuchom cieknie ślinka. Oto składniki na wypiek dla czterech osób:

150 gramów mąki pszennej;

70 gramów drobnego cukru;

60 gramów mąki ziemniaczanej;

40 gramów gorzkiego kakao;

300 gramów białej czekolady;

150 mililitrów śmietanki trzydziestoprocentowej;

półtorej łyżki mąki ziemniaczanej;

Tak przygotujesz mazurek Ani Starmach

Wymieszaj składniki na ciasto. Zlep je w kulę i schładzaj w lodówce. Następnie rozwałkuj powstałą masę i przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 11 na 33 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, piecz w 180 stopniach przez 40 minut.

W międzyczasie zagotuj śmietankę, zdejmij ją z ognia, czekoladę pokrój na małe kawałki, dodaj ją do śmietanki, odczekaj dwie minuty i dokładnie wymieszaj. Wylej czekoladowo-śmietankową masę na ostudzony spód ciasta. Włóż do lodówki i poczekaj, aż masa stężeje. Następnie podgrzej wiśnie z cukrem. W soku rozpuść mąkę i dodaj ją do owoców. Całość zagotuj i ostudź. Gdy owoce wystygną, udekoruj nimi gotowego mazurka.

Wysoce przetworzona żywność. Naukowcy biją na alarm

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMDI Energia wybuduje kolejną elektrociepłownię na biogaz rolniczy
Następny artykułNajpiękniejsza na świecie